Puheenvuoro_OsmoAutio2

Ylikalliit sukupolvenvaihdokset pitäisi kieltää

Moni viljelijä kokee onnistuneensa elämässään, jos sukupolvien ketju ei katkea ja työ tilalla jatkuu seuraavan sukupolven voimin.

Kenenkään ei pidä sitoa tulevaisuuttaan liian kalliiseen kotitilaan. Ylikalliit sukupolvenvaihdokset pitäisi kieltää.

Kotitila voi olla myös lähes velaton, mutta tuotantotilat ja koneet ovat loppuun käytettyjä. Tällöin tilan todellinen velka onkin investointivelka, jolloin jatkajat ovat samassa asemassa kuin ylikalliin tilan lunastaneet.

Tehokkaasta ja kannattavastakin tilasta on varottava maksamasta ylihintaa.

Jos lunastushinta on liian korkea, se saattaa halvaannuttaa investointikyvyn vuosiksi eteenpäin. Arvokkaita vuosia tilan kehittämisessä ei pidä uhrata sukupolvenvaihdosvelkoihin. Jos laajentamiseen ei ole varaa, tilan toiminta näivettyy ja kehitys pysähtyy.

Jatkajienkin on syytä miettiä etukäteen liiketoimintasuunnitelman muodossa, mihin rahkeet riittävät. Tärkeää on kartoittaa tilan rakennuskanta, pellot, koneet, laitteet sekä käytettävissä olevan työvoiman määrä. Työn voi aloittaa vaikka taskulaskimella.

Investointeihin tarvitaan laskuharjoituksia, ettei vaikkapa konekannan uusimisessa iske vauhtisokeus. Tällöin vaarana on ongelmien kasaantuminen ja turhautuminen, kun rahat eivät riitäkään suunnitellusti.

Lisäharmia tuovat luopujat, jotka eivät suostu näkemään maailman muuttumista.

Osamaksu- ja leasingkierrettä pitää myös varoa. Kyse on monesti nopeasti pois maksettavista lainoista, jolloin pankkilainojen hoito voi vaarantua.

Silloin helposti hakee syyllistä pankista. Todellisuudessa viisas osaa pitää lyhytaikaiset ja pitkäaikaiset rahoitukset keskenään tasapainossa, jolloin raha riittää molempien lyhennyksiin.

Talousosaamisessa on tärkeää ymmärtää, että kannattavuuden ja velkaantumisen välillä on selkeä kohtalonyhteys. Tilanne on huolestuttava, jos kokonaisvelat ovat kuusi kertaa suuremmat kuin käyttökate.

­Jos yrittäjä tietää ja tuntee talouden perussäännöt, yksinkertaisellakin laskutavalla voi selvittää itselleen, mihin rahkeet riittävä. Vanha sanonta on: sinulla voi olla rahaa, mutta onko sinulla varaa.

Tunnuslukujen tulkinnassa on osattava katsoa tulevaisuuteen, onko näköpiirissä kannattavuuden koheneminen. Liika velka tappaa kannattavankin maatilan ja kannattamattoman varmasti. Viivästys- ja perintäkorkolaskut kurittavat kannattavaakin maatilaa.

Vanhan isännän sanoin: vähät rahat käyvät kalliiksi.

Kirjoittaja on kokenut ”maatiaiskonsultti” sekä taloudenhallinnan työkaluja valmistavan WikliSoft Oy:n toimitusjohtaja.

  

Teksti: Osmo Autio

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita