Puheenvuoro_Samuli

Vaikeina aikoina tiedon merkitys korostuu

Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan maatalouden toimintaympäristö oli monelle maatilayrittäjälle ihan tarpeeksi haastava. Kustannukset ovat nousseet vuosikausien ajan huomattavasti tuottajahintoja enemmän. Yrittäjätuloa puuttuu maatiloilta satoja miljoonia euroja. Tämä ongelma ei kriisipaketeilla ratkea.

Juuri nyt kukaan ei tiedä, mihin tuottajahinnat tästä muuttuvat. Maksaako vehnä ensi syksynä 250 vai 500 euroa per tonni? Nouseeko lihan tai maidon hinta 10 prosenttia vai enemmän? Epävarmuus ravistelee koko ruokaketjua ennen näkemättömällä tavalla.

Aina, kun toimintaympäristö muuttuu epävarmemmaksi, johtamistaitojen merkitys korostuu. Vaikeina aikoina tulojen ja menojen ennakointi on äärimmäisen tärkeää. Käsitys tilan taloudesta nojaa vahvasti sähköiseen kirjanpitoaineistoon, jota onkin hyvä tarkastella jopa viikoittain tai ainakin useamman kerran kuukaudessa. Jos ennen vanhaan kirjanpito tehtiin valmiiksi ennen veroilmoitusta, nykyään siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Nykyaikaisten ohjelmistojen avulla kirjanpitoaineistosta saadaan laadittua maatilalle lyhyen aikavälin tulo- ja menoarvio eli budjetti, joka myös tarkentuu kirjanpidon edetessä. Kun ajat ovat epävarmat, budjettia on tärkeää tarkastella kriittisesti. Erilaisten varjobudjettien avulla tilan taloutta tarkastellaan eri hintatasoilla. Näin voidaan selvittää millaisia iskuja tila pystyy ottamaan vastaan.

Etenkin kassabudjetin ansiosta kasvukauden haasteisiin voidaan varautua hyvissä ajoin. Jos kassa on menossa miinukselle, yrittäjällä on vielä aikaa reagoida tilanteeseen. Helppoja vaihtoehtoja siihen ei välttämättä ole, mutta mitä aikaisemmin ongelman havaitsee, sitä todennäköisemmin se ratkeaa.

Kannattavuus- eli tulosbudjetti taas näyttää, mitä viivan alle tilikauden jälkeen on jäämässä. Kuten tiedetään, maksuvalmius ja kannattavuus voivat elää ihan omaa elämäänsä. Kannattavakin maatila voi joutua maksuvalmiusongelmiin, jos velkaa on käyttökatteeseen nähden liikaa.

Laskujen maksaminen juuri oikeaan aikaan saattaa tasoittaa kassan heilahtelua kriittisinä aikoina. Jos taas lyhennyksistä ja koroista on neuvoteltava rahoittajan kanssa, keskustelu on tärkeää aloittaa riittävän aikaisin. Kissan nostaminen pöydälle liian myöhään voi syödä jopa luottamusta ja uskottavuutta. Kun maatilayrittäjä on tilanteen tasalla tilansa taloudesta, oikeita ratkaisuita on helpompi tehdä. Epätietoisuuden takia ei kannata menettää yöunia.

Nykyaikaisilla ohjelmistoilla kirjanpidosta saa irti vaikka ja mitä, kunhan aineisto on luotettavaa. Tieto ei lisää tuskaa, vaan auttaa varautumaan tulevaan. Haasteista on mahdollista selvitä, kun pitää silmät, korvat ja suun auki.

Kirjoittaja on ohjelmistotalo WikliSoft Oy:n työntekijä.

Teksti: Samuli Juurakko

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita