niko AHlqvist
Videojuttu

Niko Ahlqvistia uhkaa jättimäinen tukien leikkaus

Suomen suurimmalta peltokasvien viljelijältä Niko Ahlqvistilta aiotaan evätä 200 000 euroa tukia. Perusteluna on herneen liian harva ja liian rikkapitoinen kasvusto. Koskaan aiemmin valvojat eivät ole moittineet hänen viljelyksiään.

Karkkilassa asuva Niko Ahlqvist viljelee nykyisin noin 1 500 peltohehtaarin luomutilaa. Hän on noussut raketin lailla nollasta Suomen suurimmaksi peltoviljelijäksi.

Tämän kevään herneenkylvöillä hän ei ole kovin hyvillä mielin.

”Viime kesän luomutarkastuksessa ei ollut huomautettavaa, niin kuin ei aiemminkaan, mutta sen jälkeen joku teki ilmiannon täydentävien ehtojen laiminlyönnistä. ELY-keskuksen tarkastuksessa todettiin, että tarhaherne on kylvetty liian harvaan, rikkakasveja on liian paljon.”

Eniten Ahlqvistia harmittaa se, ettei kukaan pysty kertomaan, mikä siemenmäärä täyttää vaatimukset.

Ahlqvist sanoo, että tarhaherne pitää kylvää harvaan, jotta valoa riittää. Muuten se ei tee riittävästi palkoja. Aikaisin keväällä hän käyttää siementä 200 kiloa hehtaarille, mutta kesäkuuta kohti mennessä hän pienentää siemenmäärä 50-60 kiloon hehtaarilla.

Ahlqvistin herne poimitaan käsin. Sen jälkeen kasvusto murskataan, etteivät rikkakasvit pääse siementämään.

”Viime kesänä siinä tuli parin kolmen viikon käppi, heinäkuun alussa alkoi sataa ja satoi elokuun puoleen väliin. Painavilla koneilla ei haluttu mennä peltoja sotkemaan, ja siksi ei päästy heti murskaamaan kasvustoa.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nyt Ahlqvistilla on uhkana lähes 200 000 euron sanktio. Sitä hän ei purematta niele, vaan aikoo viedä asian hallinto-oikeuteen ja selvittää sen perin pohjin.

”Tervetuloa vetämään samaa rekeä”

Sinulle ollaan kateellisia isoista tukipoteista ja varmasti vahingoniloisiakin löytyy. Mitä mietit tällaisista asioista?

”Tervetuloa koettamaan vaan kaikki, vetämään samaa rekeä perässä mitä nyt on vedetty. Ei se niin helppoa ole miltä näyttää olevan.”

”Me tehdään tätä omalla tyylillä. Totta kai mun on pakko ottaa ohjeita ja noudattaa niitä. Ei niitä voi ehdoin tahdoin jättää noudattamatta, se tulee kuitenkin jossain vaiheessa vastaan. Ei se ole siitä kiinni. Tän mä olisin ymmärtänyt hyvin, jos mua olisi kerran edes huomautettu asiasta. Mutta kun ei.”

ELY-keskus ei kommentoi

AGRImedia tavoitti Uudenmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikön Jussi Ylitalon, joka toteaa, että yksittäisiä tapahtumia ELY-keskus ei julkisuudessa kommentoi.

Luomua hypetetään, mutta ei osteta

Ahlqvist toteaa olevansa pettynyt luomumarkkinoihin.

”Meillä piti olla tän hetken trendituote: lähiruokaa, tuotetaan lähellä Helsinkiä ja isoja massoja, on kasvisproteiinituote ja vielä luomu kolmantena. Tuote on hyvä, mutta 700 gramman pakkaus on vähän liian iso. Viime vuosi oli ensimmäinen vuosi pakatulla herneellä. Katotaan nyt tämä vuosi vielä. Me myydään luomuhernettä sekä tavanomaisena että luomuna.”

Ahlqvistilla on luomun suhteen kaksijakoinen olo. Sitä hypetetään paljon, mutta ihmiset eivät kuitenkaan osta sitä.

”Me ollaan myös painotettu sitä, ettei tuotetta ylihinnoitella. Jos laittaa 50 % lisää hintaa, luomun markkina kuolee siihen, ainakin tässä tuorepuolella.”

30 vuoden kasvutarina

Niko Ahlqvist on ostanut ensimmäisen oman tilan -92.

”Isällä oli silloin vuokramaita ja muistaakseni parikymmentä hehtaaria omaa peltoa. Isä osti oman tilan 80-luvun puolessa välissä. Siitä lähtien on kasvettu.”

Onko sinulla vielä tarkoitus kasvattaa tilaa?

”No vastahan ostin 270 hehtaarin Tervalammen kartanon”, Ahlqvist hymyilee.

”En mä ehkä vuokraamalla niinkään, kyllä mä ostan, jos löytyy sopivaa maata, koska silloin voi tehdä pellot hyvään kuntoon. Vuokraaminen on niin lyhytjänteistä. 5 vuotta menee nykyelämässä niin siivillä. Me ollaan nyt keskitytty peltojen kunnostamiseen varsinkin ojituspuolella. Tavanomaisessa viljelyssä huonoja kohtia paikattiin esimerkiksi lannoittamalla lisää.”

”Mä en metsistä tykkää, mä tykkään vaan pelloista. Ne on mulle sellainen asia, että pitää laittaa kuntoon ja tehdä hommia.”

Teksti ja video: Saara Liespuu

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita