Benita ja Kari Niskalan kotieläinpihan miljöössä riittää nähtävää. Benitan sylissä nuorimpia tulokkaita, pieni koiranpentu.
Videojuttu

Lähiruokapäivää vietetään huomenna 10.9. – Katso oman alueesi tapahtumat

Hakunin kotieläintila on yksi tapahtumassa mukana olevista yrityksistä. Katso videolta mitä kaikkea voit lauantaina nähdä ja kokea.

Maaseudun avointen ovien päivänä juhlistetaan ruoantuottajia, lähiruokaa ja maaseudun elämyksellisyyttä. Kotimaisen ruoan arvostus on yhä tärkeämpää ja omavaraisuus on tullut ajankohtaiseksi muuttuneen maailmantilanteen vuoksi, kirjoittaa Maa- ja kotitalousnaiset tiedotteessaan.

Tänä vuonna lähiruokapäivään on ilmoittautunut ennätysmäärä järjestäjiä: yli 300 tilaa tai yritystä.

Ajantasaisen luettelon Lähiruokatapahtumien järjestäjistä löydät täältä: https://ostatilalta.fi/hae-jarjestajia/

Tapahtumissa voi ostaa tuoreita tai valmiiksi jalostettuja raaka-aineita suoraan tuottajilta ja monessa paikassa pääsee tutustumaan myös tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin.

Hakunin kalkkunapariskunta. Kalle on pronssikalkkuna ja morsiamensa lihakalkkuna, joka tosin on keskittynyt kesän munimiseen.

Hakunin kotieläintilalla nähtävää kaikenikäisille

Vierailin etukäteen yhdessä lähiruokapäivän kohteessa, Hakunin kotieläintilalla Kurikassa. Benita ja Kari Niskalan miljöössä kuuluu monenlaista kaakatusta, määkimistä ja koiran haukkua.

Pihatiellä vieraan vastaanottavat liikennekyltit, vanhat koneet, pihakirppis, kesäkioski ja vaikka mitä. Pihan keskellä vastaan astelee isäntä, joka levittää kätensä ja esittelee: ”Tervetuloa Hakuniin!”

Normaalisti kotieläintila on avoinna kesäaikaan päivittäin. Pienellä pääsymaksulla pääsee katsomaan ja silittelemään eläimiä sekä tutustumaan pihapiirin museoihin ja vanhoihin keräilyaarteisiin, joten nähtävää riittää kaiken ikäisille.

Lauantaina paikalle pääsee kuitenkin ilmaiseksi. Myynnissä on kahviossa vohveleita, makkaraa ja yhteistyöyrityksen vuohenmaitotuotteita. Sieniäkin Benita on luvannut myyntiin, tosin ne ovat vielä metsässä, hän naurahtaa.

Kotieläinpihalta löytyy koiria, kissoja, pässejä, vuohia, maatiaissikoja, minipossuja, suomenhevosia, poneja, kanoja ja kukkoja, kalkkunoita, kyyhkysiä, kaneja, joutsenhanhia, hanhia ja ankkoja. Huh, jäikö joku sanomatta?

Elämäntapa kantaa niin kauan kuin voimia riittää

Tila ei ole sukutila, vaan pariskunta on asunut aiemmin kuusi vuotta Ruotsissa. Sinne Benita kertoo heidän lähteneen ihan seikkailumielellä. Siellä hankittiin muutama poni ja kasvihuoneessa sai Etelä-Ruotsissa kokeilla muun muassa vesimelonia ja maissia. Ensimmäisen lapsen synnyttyä tuli halu muuttaa takaisin Suomeen ja ponit tulivat mukana.

”Tämä on enemmänkin elämäntapa. Pidimme ratsastusleirejä 21 kesää ja muitakin eläimiä oli. Kun omat lapset muuttivat kotoa, auttavat kädet vähenivät ja ratsastustoiminta lopetettiin. Nyt töitä olisi enemmänkin kuin meille kahdelle”, Benita sanoo.

Kari Niskala on innokas keräilijä. Kotieläinpihan yhteydessä pääsee tutustumaan monenlaisiin aarteisiin esimerkiksi kauppa- ja kouluaiheisissa museoissa.

Hän kertoo joskus ehdottaneensa Karille, että olisiko aika jo vähentää eläimiä. Karin kuitenkin astelee edelleen joka aamu talliin hoitamaan hevoset ja ponit. Sitten syödään yhdessä aamupalaa ja lähdetään ruokkimaan eläimet. Kun arki pyörii tilan ympärillä, on sellaisesta vaikea luopua.

Benita on ammatiltaan apuhoitaja ja Kari opettaja. Eläkkeellä he ovat olleet jo monta vuotta. Kari on innokas rakentamaan ja keräilemään ja näiden harrastusten ympärille pihaan onkin muotoutunut muutama museo. Viljelytoimiin ei ole resursseja, joten eläinten rehut ostetaan muualta.

Pihapiiristä löytyy esimerkiksi venäläinen moottoripyörä ja maastoauto.

Eläimet ovat osin irrallaan ja kukot, kanat, ponit, koirat ja kissat tepastelevatkin pihalla sulassa sovussa. Kukkoja pidetään kerrallaan vain yksi vapaana, jotta taisteluja ei synny.

Kotieläinpihan saaressa asuvat lampaat ja kanit. Saarta ympäröi entinen hevosten uittopaikka, johon pesiytyy vuosittain myös useita luonnonvaraisia sorsia.

Hevosilla saisi tulla ratsastamaan jos osaa, mutta ratsastusopetusta Niskalat eivät enää järjestä. Alueella on hyvät maastoreitit ja kärryjäkin hevosilla on vedetty.

”Tervetuloa tutustumaan hevosiin”, Benita heittää.

Yhteispelillä lisää myyntiä, näkyvyyttä ja kävijöitä

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen kertoo heillä olleen merkittävän roolin tapahtuman onnistumisessa. Lähiruokapäivässä ovat mukana MKN:n lisäksi Ruokavirasto, MTK, SLC, Turun yliopiston Ruokasektorihanke, Martat, Marthaförbundet, 4H, Finlands Svenska 4H, Lomalaidun ja Maaseudun sivistysliitto.

”Olemme tehneet pitkään töitä yrittäjien kanssa ja nyt työmme kantaa hedelmää. Jotkut tilat ovat olleet mukana alusta asti, mutta tänä vuonna on saatu mukaan paljon uusia tiloja ja yrittäjiä, mistä olemme erittäin iloisia”, Niskanen sanoo.

Tapahtumiin odotetaan paljon kävijöitä. Pohjois-Savossa kävijöitä on ollut jopa nelisensataa, Pohjois-Karjalassa odotetaan noin 200 kävijää per maatila ja Joensuun Kauppatorin lähiruokatapahtumaan odotetaan jopa 2 000 kävijää.

Kuvat ja teksti: Liisa Hänninen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita