Ilkka Ala-Fossi jakoi vinkkejä rehuherneen viljelijöille – ”Jyräys voi olla tarpeen”
Ala-Fossin tavoitteena on 4-5 tonnin hehtaarisato.
Rehuherneen kylvö on käynnissä monin paikoin Suomen maassa. Myös lapualainen Ilkka Ala-Fossi pääsi vihdoin kylvöhommiin.
Videolla hän kertoo herneenviljelijän sotasuunnitelman kylvöhetkestä eteenpäin (teksti jatkuu videon jälkeen).
Ala-Fossi kertoo, että kylvön jälkeen hän seuraa herneen taimettumista.
”Katsotaan vähän miten sääolosuhteet kehittyy. Jyräys voi olla tarpeen, että varmistetaan siemenen itävyys ja riittävä kosteus. Sitten katsotaan miten taimettuu ja miten rikkoja esiintyy.”
Kun kasvusto on reilun viiden sentin mittaista, on hyvä aika tehdä rikkaruiskutus. Siinä Ala-Fossi turvautuu Fenix + Lentagran -sekoitukseen.
Myös juolavehnän ruiskutukseen kannattaa varautua. Ala-Fossi sanoo, että samalla tankilla voi ruiskuttaa myös hivenravinteet. Juolavehnän torjunta-ajankohta on oikea, kun juolavehnässä on 4-6 kasvulehteä.
Herneelle ei ole virallisesti rekisteröity korrensääteitä, mutta poikkeusluvan ansiosta herneelle voi ruiskuttaa Moddus Evoa. Herneen on tällöin hyvä olla 20-30 senttiä pitkää. Hyvä määrä on 0,5 litraa hehtaarille.
”Jos kasvusto näyttää rehevältä ja maa on multava, korrensääderuiskutus voi olla tarpeen.”
Kylvö vaikuttaa lakoontumisriskiin
Ilkka Ala-Fossi on kylvänyt hernettä aiemmin kolmena vuotena. Hän on saanut sadon talteen joka vuosi, joskaan ei aivan ongelmitta.
”Alkuvaiheessa lannoite- ja siemenmääriä tuli pidettyä aivan liian korkeana näihin Etelä-Pohjanmaan olosuhteisiin nähden. Lakoontumisriski kasvaa, jos liian tiheään kylvää ja käyttää liikaa typpilannoitusta. Siitä ainakin tuli oppia.”
Ala-Fossi käyttää herneelle A-Rehun hernelannoitetta, joka sisältää fosforia ja kaliumia, mutta vain vähän typpeä. Lannoite menee maahan kylvön yhteydessä. Hernelannoitteessa on mukana lisäksi rikkiä ja booria.
Herne tykkää kaliumista ja sitä voi antaa huoletta jopa 60 kiloa hehtaarille. Kalium pitää yllä nestejännitystä ja parantaa sadontuottokykyä.
Liika typpi lisää lakoontumisriskiä ja heikentää herneen typensidontakykyä. Multavilla mailla typpilannoitus kannattaa jättää 0-10 kiloon per hehtaari. Aivan eteläisimmässä Suomessa typpeä voi antaa jopa 20-30 kiloa hehtaarille.
”Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä vähemmän typpilannoitusta tarvitaan. Tämä johtuu muun muassa päivän pituuden ja maalajien vaihtelusta”, A-Rehun Taneli Marttila sanoo.
Oikea kylvötiheys riippuu viljelyalueesta ja maalajista. Ala-Fossin hernelohko on maalajiltaan multava hienohieta. Hän kylvää neliölle 75-80 itävää siementä. Savimailla kylvötiheyttä voi hieman nostaa.
Muokattuun maahan oikea kylvösyvyys on 5-7 senttiä, kun taas suorakylvössä riittää 3-4 senttiä.
Ilkka Ala-Fossin satotavoite on tälle vuodelle selkeä: 4-5 tonnia hehtaarilta. Seuraavaksi mies siirtyy vehnän ja muiden viljojen kimppuun.
Ala-Fossi työskentelee A-Rehulla hankintajohtajana, joten peltotyöt etenevät iltahommina.
AGRImedia seuraa Ala-Fossin hernekasvuston kehittymistä pitkin kesää.
Pysy tilaajana, niin pääset jatkossakin käsiksi sisältöömme 😉