malmi2

”Yrittäjänä on hyvä osallistua, kun jotain järjestetään” – Auran joulunavaus säihkyi tuhansia ledvaloja

Viime vuonna Aurassa järjestettiin Suomen ensimmäinen jouluvalokulkue. Siitä tykättiin, joten sama otettiin nyt uusiksi. Yksi uusista tulokkaista oli Malmin Koneasema.

Auran joulukulkueeseen osallistui monenkokoisia ajoneuvoja. Yhteistä oli runsas valaistus.

Tuhannet ledvalot loistivat, kun Auran kunnan joulunavauksen jouluvalokulkue mateli pitkin keskustaa illan pimennyttyä 25.11.

Toista kertaa järjestetty amerikkalaistyylinen jouluvalokulkue keräsi teiden varsille katsojia sankoin joukoin.

Yksi mukaan lähtenyt yrittäjä oli Malmin Koneasema Antti Malmi.

Viime vuonna hän oli katsojana fiilistelemässä, tänä vuonna kulkueessa mukana.

”Tämä on asiakkaille joulutervehdys ja kiitos kuluneesta vuodesta. Kun kunnassa jotain järjestetään, on hyvä olla mukana”, hän toteaa.

Luomukananmunia tuottavan Heikolan traktorin nokassa oli iso kananmuna ja perässä joulukuusi.

Samaa sanoo MTY Heikolan Janne Heikola: ”Kun kunnassa jotain spesiaalia järjestetään, tässä on pakko olla mukana.”

Hän kertoo käyttäneensä ajopelin koristeluun aikaa useampana ilta.

”Olimme täällä jo viime vuonna ja tuli mukavaa palautetta.”

Satoja metrejä valonauhaa

Malmi osallistui kulkueeseen halkaisijaltaan 2,5-metrisellä Jouluntähdellä. Se kulki kulkueen vaihtolavalla, ja kulkueen päätepisteessä se nostettiin kurottajalla taivaalle. Veturina oli JCB 8330.

Antti Malmi viimeistelee valaistusta.

Ensimmäinen idea lannanajoa urakoivalla Malmilla oli koristella lietevaunu Jouluhaisuliksi, mutta järjestäjien puolelta tuli epäilyjä, mahtaako vaunu pestynäkään olla hajuton.

”Joulutähdessä on valonauhaa useita satoja metrejä, valoverkkoja ja muutakin välkkyvää. Tässä yhteistyössä on mukana NHK-Keskus ja muutama yksityishenkilö. Iso kiitos heille, ilman heitä en olisi saanut toteutettua tätä”, hän sanoo.

Vaivaa kulkueen ajoneuvojen eteen on siis nähty.

Malmi tuumii, että kulkueen jälkeen Joulutähti päässee johonkin näkyvään paikkaan. Ja joulun jälkeen loppiaisena järjestettävään jokivarsitien valaistukseen.

Oletko muuten jouluvaloihminen, onko kotipiha valaistu amerikkalaisen runsaasti?

”Ikkunoilla on kynttelikköjä, ei niin kovin paljoa muuta”, hän myhäilee.

Maailman tapahtumat tuntuvat urakoitsijankin kukkarossa

Malmi urakoi lannanajon lisäksi muun muassa sänkimuokkausta, äestystä ja kuljetuksia. Nyt on saatu kausi pakettiin ja koneet pestyinä halliin.

Uutena asiana Malmilla on energiapuun vastaanottopiste. Hyppää tästä aiemmin tehtyyn juttuun Malmin kyytiin levittämään lietettä.

Asiakkaat löytyvät 80 kilometrin säteellä, iso osa Paraisten suunnasta.

Gasumin tavaraa hän on levittänyt viljelijöiden pelloille useampana vuonna.

”Urakoitsijoiden kesken on ihmetelty sen hinnoittelua, miksei sillä ole ollut pientä hintaa. Nyt kun sellainen on tullut, on kuulunut kommentteja, että mun pellolle sitä ei enää tartte levittää. Minusta siinä kuitenkin hyödynnetään jätettä, pelastetaan maailmaa. Apulantakin maksaa.”

Talvisaikaan Malmin työllistää YIT, hän urakoi alemman tieverkon talvikunnossapitoa. Ensilumi on Auran seuduillakin jo satanut, mutta ei niin paljoa, että olisi ollut auraustarvetta.

Malmi toteaa, että kustannusten nousu tuntuu urakoitsijankin tilissä. Kulunut vuosi on kuitenkin ollut kohtuullinen, ja siksi hän pitää joulunavauksen hyvän mielen tapahtumaa myös kiitoksena itselleen.

Teksti ja kuvat: Saara Liespuu

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita