EE5106CB-4131-4CC2-B932-C5485CDFAE8E
Videojuttu

AGRImedia hyppäsi urakoitsijan kyytiin – tule mukaan!

Urakoitsija tekee pitkiä päiviä ja kalusto liikkuu sesonkiaikoina ripeästi tilalta toiselle. Asiakkaat odottavat tehokkuutta ja hyvää työn jälkeä.

Tässä juttusarjassa AGRImedian toimitus seuraa maatalouden toimijoiden elämää renkaiden päällä. Aurassa sijaitsevan Malmin koneaseman Antti Malmi tekee monipuolista urakointityötä ja on omien sanojensa mukaan ”traktorissa kasvanut”. Toimittaja pääsi Antin kyytiin seuraamaan, miten lietettä levitetään tehokkaalla urakointikalustolla.

Yrityksen päätuote on nykyään lietteen levitys. Se tapahtuu 18-kuutioisella Samson PG- vaunulla. Vaunun perässä on Bomechin levitin ja sähköhydraulisesti ohjattu veitsimultain. Yhdistelmän veturina on 280 hv:n Fendt 828.

Keskimääräinen levitystehokkuus on noin 100 kuutiota tunnissa, jos peltolohko sijaitsee lietesäiliön läheisyydessä. Eniten aikaa kuluu vaunun täyttämiseen ja säiliön ja levityspaikan välillä ajamiseen.

Vaunun täyttönopeus riippuu paljon lietealtaan ja siinä mahdollisesti olevan pumppauskaivon rakenteesta ja koosta. Pienehköön kaivoon pumppua joutuu tähtäilemään, ja nostamaan ja laskemaan sen edestakaisin ajamalla. Lohkojen etäisyys lietesäiliöstä, peltoliittymien leveys ja sijainti vaikuttavat kokonaisuuteen, mutta kun täysi säiliö on pellolla, sen levitysaika on 2-3 minuuttia.

Pitkiä päiviä ja asiakkaiden odotuksia

Yrittäjän päivät ovat pitkiä ja vaihtelevia. Sesonkiaikoina pitäisi välillä olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Sääennusteita on seurattava koko ajan, jotta on mahdollista aikatauluttaa työt ja pitää asiakkaille annetut lupaukset.

”Paljon ollaan sään armoilla ja välillä ajetaan sateen kanssa kilpaa.”

Asiakkaiden odotuksiin pitää pystyä vastaamaan ja työt on saatava tehdyksi sovittuun aikaan. Maatiloilla työvaiheet kulkevat ketjussa ja yhden lenkin viivästys vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan. Asiakkaat odottavat urakoitsijalta tehokkuutta ja varmuutta töiden tekemiseen.

Tästäkin Antti Malmilla on kokemusta. Joitakin vuosia sitten ongelmia kasautui, traktoriin tuli kalliita remontteja ja talous oli tiukilla. Asiakkaita kaikkosi, koska koneet eivät liikkuneet luvatusti. Nyt asioita on järjestelty ja yrityksen toiminta on lähtenyt uudelleen kasvuun.

Yrittäjän riskiä Antti Malmi on pienentänyt siirtymällä vuokratraktorin käyttöön. ”Asiakkaalle sillä ei ole väliä, kuka traktorin omistaa, tärkeintä on sillä tehtävä työ. Työkoneet ovat omia.”

Lietteen levityksessä käytettävän koneyhdistelmän hinta olisi uutena yli puoli miljoonaa euroa.

”Nykyään on tarjolla erilaisia vuokra-, leasing- ja huoltoleasingsopimuksia ja niiden etuna on se, että tarvittaessa saa uuden traktorin rikkoutuneen tilalle nopeasti.”

Neljän lapsen isä ja yrittäjä korostaa myös perheen tuen merkitystä yrittäjyyden taustalla.

”Kotiväeltä pitää löytyä ymmärrystä työn luonteeseen ja kiinnostusta keskustella siitä, mitä toinen pitkien työpäivien aikana tekee.”

  • Malmin koneasema on perustettu vuonna 1995
  • Urakoi lietteen levitystä 20 000-30 000 kuutiota vuodessa
  • Sänkimuokkausta, lumen aurausta, maansiirtoa 3-akselisella kärryllä, siirtotöitä 3-akselisella koukkualustalla
  • Yrittäjän lisäksi kuljettajana työskentelee hänen poikansa, tarpeen mukaan sesonkityövoimaa
Teksti ja kuvat: Anu Jumppanen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita