eliisa2

Marraskuu

Ihmiset kammoavat marraskuuta. Silloin on kuulemma pimeää, kylmää ja märkää. Niin on, mutta sehän on aivan ihanaa!

Minä rakastan syksyä. Sen värejä, tuoksuja ja ennen kaikkea sitä, että maa jäätyy. Marraskuuhun mennessä olen saanut jo aivan tarpeekseni kaikesta kasvavasta. Mittani on täynnä peltoja ja puutarhaa, maata, ojia, kasveja, sään kyttäämistä ja seuraavan homman pohtimista. Haluan että maa jäätyy!

Rakastan marraskuun pimeää. Voin lenkkeillä koirien kanssa kylätiellä ja piiloutua pimeyteen. Lähtöäni eivät näe samassa pihapiirissä asustavat vanhempani eikä lenkin aikana tarvitse törmätä kehenkään.

Pimeän turvin ehdin vaikka hyppäämään metsän suojaan ennen vastaantulijaa. Lenkkikavereina kulkevien lapinkoirien napakan haukun hiljentäminen onkin sitten eri asia.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan marraskuun nimen alkuperästä on olemassa kaksi eri selitysvaihtoehtoa. Sen alkuosa marras on hyvin vanha kuollutta tai kuolemassa olevaa tarkoittava indoeurooppalainen lainasana. Marraskuun nimi saattaa siis viitata siihen, että luonto laskeutuu talvilepoon.

Toisen näkemyksen mukaan kuukauden nimi kuvaa aikaa, jolloin kuolleiden henget, martaat, ovat liikkeellä. Monissa eurooppalaisissa kielissä marraskuun nimitys pohjautuu latinan yhdeksää tarkoittavaan lukusanaan novem. Tämä johtuu siitä, että maaliskuu oli roomalaisille vuoden ensimmäinen kuukausi ja marraskuu yhdeksäs.

Oli marraskuun taustana mikä tahansa, henget tai kuollut kasvijäte, hyytävät kelit tai roomalaisten ajanlasku, se on minun elämässäni erittäin tervetullut kuukausi.

Marraskuu voi suomirokin sananikkareiden mukaan viedä yksinäisen miehen mennessään. Näin varmasti onkin, siksi kehotan kaikkia kasaantumaan yhteen marraskuun pimeässä. Valitse ympärillesi hyviä tyyppejä tai rakkaita ihmisiä. Istukaa lähekkäin. Katsokaa ulos ikkunasta ja huomatkaa, kuinka hyväosaisia olette, kun klapit paukkuvat pönttöuunissa ja pään päällä on katto. Iloitkaa pienistä.

Jos seura käy liian läheiseksi, piiloutukaa koiran kanssa pimeyteen. Istukaa pajupuskan sisällä kuuntelemassa syysaktiivista lehtopöllöä. Sallikaa marraskuun tulla iholle, se on yllättävän lämmintä seuraa.

Kirjoittaja on vihtiläinen maatalousyrittäjä, joka toimii myös BSAG:n uudistavan maatalouden tiimissä Agronomina.

Teksti: Eliisa Malin

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita