Halikkoviirillä

Kumina kesti talven koko maassa

Kumina talvehti hyvin muihin kasveihin verrattuna, Jyrki Leppälä sanoo.

”Kumina kestää pakkasta ilman lumipeitettä ja umpinaista jääkenttää hyvin. Lumeton talvi ja monta sulamista ja kasvuunlähtöä, kuten talvella 2019-2020, on sille vaikeampi. Silloin tuli jonkin verran talvituhoja, mutta viime talvelta tuhoja ei juuri ole tiedossa”, Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä sanoo.

Samaa kertoo Caraway Finlandin tehtaanjohtaja Dan Kjällberg.

”Pohjanmaalla ei ollut paljoa routaa. Ylimääräinen vesi pääsi pois pellolta. Etelä-Suomessa kumina on yleensä rinnemailla, joilta myös vesi pääsee pois. Kumina lähtee aikaisin kasvuun. Silloin vesi ei saa seistä pellolla. Se on kaikista pahinta.”

Kjällberg sanoo, että nyt näyttää hyvältä. Kasvukauden aikana voi toki olla monta kompastuskiveä, mutta alku on hyvä.

Kelaa kuvakarusellia oikealla olevasta väkäsestä ja katso kuvat eri puolilta maata.

”Viime kesä oli kieltämättä perustettaville kuminoille kuivuuden takia vaikea, mutta syksyn sateet kyllä paransivat tilannetta paljon. Nyt keväällä kasvustot näyttävät hyviltä”, Leppälä sanoo.

Ensimmäisiä lannoituksia on tehty ainakin Nousiaisissa ja Kemiönsaaressa.

Hinta nousee viljan perässä

Molemmista yrityksistä kerrotaan positiivisista hintaodotuksista. Kun viljan hinnat ovat korkealla, kumina, kuten kaikki muutkin erikoiskasvit, reagoi viiveellä perässä.

”Viime kesän sadon osalta nousu oli vielä pieni, mutta myös kylvöala jäi normaalia pienemmäksi. Tästä seuraa hintojen nousu viimeistään vuoden päästä. Monivuotisena kasvina kuminalla korkeat hinnat todennäköisesti jatkuvat useamman vuoden”, Leppälä sanoo.

”Kuminan hinta on ollut 80 senttiä kilolta, ensi syksynä se on vähintään 90 senttiä. Uskon, että nyt kylvettävän kuminan puintihetkellä -23 hinta on yli euron kilolta”, Kjällberg sanoo.

Ukrainan sodan vuoksi kuminaa kylvetään tänä vuonna Itä-Euroopassa tavallista vähemmän. Kun kuminan kylvöala on pieni, satoa tulee vähän. Se heijastuu hintoihin positiivisesti.

Sopimuksia tehdään ja siementä riittää

”Kuminan kannattavuutta miettiessä kannattaa ottaa hintaodotuksen lisäksi huomioon pieni lannoitustarve perustamisvuonna ja pienet kuivaus- ja polttoainekulut”, Leppälä sanoo.

Hän toteaa, että sopimuksia tehdään mielellään vielä lisää. Edullista kylvösiementä on edelleen saatavilla.

”Jos kylvää kuminaa syysvehnän jälkeen, en usko, että lannoitteita tarvitaan”, Kjällberg toteaa.

Myös Caraway Finland tekee edelleen sopimuksia. Tavoitealasta on täynnä vasta noin kolme neljäsosaa.

Halikko 27.4. Kuva: Saara Liespuu

Viime vuonna kuminasta puitiin ennätyssato, vaikka kesä oli kuiva.

Kjällberg sanoo, että kumina sai viime vuonnakin hyvän startin. Syväjuurisena se pärjäsi kuivassa paremmin kuin moni muu laji.

”Kaksi vuotta sitten oli rousteongelmaa, se nosti juuret pintaan. Nyt en ole kuullut sellaisesta. Hyvältä näyttää.”

Teksti: Saara Liespuu

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita