IMG_20221122_103914

Juurikasvuosi oli hyvä sekä hehtaarisadon että laadun osalta

Uudet sokerijuurikkaan viljelijät ovat tervetulleita Sucroksen kumppaneiksi.

Säkylässä sijaitsevan Sucroksen sokeritehtaan käyntikausi alkoi tänä vuonna 4. lokakuuta ja viimeinen juurikaskuorma saapui tehtaalle 24. marraskuuta. Sucroksen maatalousjohtaja Fanni Heinonen kertoo, että vuorokauden ympäri toimivan tehtaan käynti sujui suunnitelmien mukaan ja tuotanto on pysynyt tasaisena läpi koko käyntikauden.

Prosessi on tarkkaan optimoitu. Kun tehtaan toiminta syksyllä käynnistyy, sen toivotaan jatkuvan keskeytymättömänä siihen asti, että viimeisetkin tehtaalle tuodut juurikaskuormat on käsitelty.

Kasvun varaa on

Heinonen toivoo, että hyvä juurikasvuosi ja tonnihintaan neuvoteltu historiallisen suuri, lähes 10 euron korotus kannustavat myös uusia viljelijöitä aloittamaan Sucroksen sopimusviljelijöinä.

Ensi vuonna yksivuotisen kiinteähintaisen viljelysopimuksen perushinta on 42 euroa tonnilta.

”Uudet viljelijät ovat erittäin tervetulleita. Sokerin omavaraisuusaste on 40 prosentin tuntumassa ja tehtaan tuotantomäärää olisi lisättävissä, mikäli kotimaista raaka-ainetta olisi enemmän.”

Fanni Heinonen on tyytyväinen tämän vuoden hehtaarisatoon ja sadon laatuun. ”Sokeripitoisuuden keskiarvo on 17 prosenttia ja puhtaus yli 89 prosenttia, ja molemmat näistä ovat parempia kuin viiden vuoden keskiarvo.”

Sucros toimii tiiviissä yhteistyössä viljelijöidensä kanssa. Jokaiselle tilalle on nimetty oma viljelykonsulentti, joka tarjoaa tukea juurikasasioissa.

Sucros on pyrkinyt helpottamaan viljelyn aloittamista.

”Rahoitamme juurikkaan kylvön ja noston urakointia, jotta uusilla viljelijöillä olisi matalampi kynnys lähteä mukaan”, Heinonen kertoo viljelijöille tarjottavista eduista.

Viljelijät saavat myös ostaa kohtuuhintaista maanparannusainetta, sokerijuurikkaista uutetun mehun puhdistusprosessissa käytettävää puristekalkkia.

”Se on haluttua tavaraa ja kysyntä on suuri. Puristekalkin toimitusmäärien laskennassa huomioimme sekä viljelijän kylvöalan että puristekalkkitoimitukset kolmen vuoden ajalta.”

Juurikkaan viiden vuoden keskisato on 38,5 tonnia hehtaarilta. Tänä vuonna keskisato on ylittynyt yli 11 prosentilla asettuen 43 tonniin hehtaarilta.

”Kasvukauteen mahtui tänä vuonna hyvin kuivia ajanjaksoja. Alueellinen satovaihtelu on ollut tänä vuonna runsasta, mutta juurikas on pärjännyt vaikeissakin olosuhteissa todella hyvin.”

Logistiikka toimii

Tänä syksynä käyttöönotettu Agrilog-kuljetusjärjestelmä on helpottanut ja selkeyttänyt juurikkaan logistiikkaa. Uuden järjestelmän myötä ajantasainen tieto kuljetussuunnitelmasta on koko toimitusketjun saatavilla. Lisäksi sato- ja laatutiedot kohdistuvat aiemman tilatason sijaan lohkokohtaisesti, mikä mahdollistaa aiempaa laajemman tulosten tarkastelun.

Heikki Niemelä toi kuorman Lammilta ja ajoi näytteenottoon. Kuljettajat ohjataan näytteenottoon viljelijän valitseman näytteenottoprosentin perusteella.

Sucros järjestää juurikkaiden kuormauksen ja kuljetuksen, ja vastaa rahdin kustannuksista tehtaalle 160 kilometriin saakka.

Osa juurikkaista kipataan suoraan juurikaspihalla olevaan suppiloon, josta kuljetushihna siirtää ne kohti prosessia.

”Uuden kuljetusjärjestelmän käyttöönotto on ollut tällä käyntikaudella merkittävä asia. Kuormaajakuskit ja autoilijat ovat ottaneet uuden järjestelmän hienosti haltuun ja olemme saaneet uudistuksesta hyvää palautetta viljelijöiltä.”

Logistiikan tärkeyden ymmärtää kun seisoo hetken tehtaan juurikaspihalla. Jos kuormat saapuisivat tasaisesti ympäri vuorokauden, alueelle saapuisi rekka joka kahdeksas minuutti. Suurin osa kuormista tulee päiväsaikaan, mutta yölläkin kuormia saapuu.

Osa juurikkaista kipataan suoraan juurikaspihalla kulkevaan suppiloon ja osa aumaan puskurivarastoksi illan ja yön hiljaisempia kuljetustunteja varten. Tehdas käsittelee noin 320-350 tonnia juurikkaita tunnissa, joten puskuria on oltava.

Juurikkaasta sokeriksi

Juurikaspihalta juurikkaat kulkevat linjastoa pitkin ensiksi pesuun, jonka jälkeen ne siirtyvät leikkureille. Kaksi leikkuria pilkkoo juurikkaat suikaleiksi, jotka kulkevat liukuhihnaa pitkin uuttotorniin. Siellä juurikkaan sisältämä sokeri uutetaan veteen.

Juurikassuikaleet matkalla uuttotorniin.

”Prosessi ei tarvitse ulkopuolista vettä kuin alussa, sillä yhteen sokerikiloon tarvittavassa juurikasmäärässä itsessään on lähes viisi litraa vettä”, Heinonen kertoo.

Uutettu ohutmehu haihdutetaan vielä väkevämmäksi sokeriliuokseksi eli paksumehuksi. Paksumehua keitetään, jonka yhteydessä sokeri kiteytyy. Sen jälkeen tuote lingotaan ja valmis kidesokeri kuivataan.

Osa kidesokerista lähtee joko irtotavarana säiliöautoilla tai suursäkeissä elintarviketeollisuuteen, osa jatkojalostukseen ja pakkaukseen Kirkkonummelle Porkkalan tehtaalle.

Teksti ja kuvat: Anu Jumppanen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita