Fanni Heinonen3

Sokerijuurikkaasta toiveissa keskimääräistä parempi sato

Tuholaishaasteita juurikkaalla ei tänä vuonna juurikaan ollut, Fanni Heinonen sanoo.

Sokerijuurikasta kylvettiin tänä vuonna vajaat 9 000 hehtaaria. Ensimmäisiä kylvöjä tehtiin jo huhtikuussa, mutta valtaosa pääsi vauhtiin vasta toukokuun puolessa välissä.

Miltä tilanne näyttää nyt?

”Elokuun loppupuolen sateet innostivat sokerijuurikkaan kasvuun. Nyt kasvustot ovat oikein hyvässä kasvussa ja olot aika lailla kohdallaan. Pienet yöpakkasethan eivät juurikasta haittaa – päinvastoin pari pakkasastetta vain vauhdittaa sokerin kertymistä juureen”, Sucroksen maatalousjohtaja Fanni Heinonen sanoo.

Säkylän sokeritehtaan käyntikausi alkaa 4.10., joten kasvuaikaa juurikkaalla on jäljellä vielä useampi viikko. Heinonen odottaa laajalti keskimääräistä tai jopa keskimääräistä parempaa satoa, jos vain olot jatkuvat suotuisina. Nyt kosteutta on maassa riittävästi.

Heinonen kertoo, että tänä vuonna tuholaisia juurikkaalla ei ole ollut. Siemenpeittauksen teho alkukasvukauden tuholaisia vastaan oli hyvä, eikä myöhemminkään ole ilmennyt tuholaishaasteita.

Juurikas kestää äärioloja

”Ensimmäisen rikkatorjunnan aikaan keli oli suotuisa ja maassa hyvin kosteutta, joten myös maavaikutteiset aineet tehosivat hyvin”, Heinonen sanoo.

Toinen rikkaruiskutus tehtiin helteisemmässä säässä. Maa oli kuivaa, joten maavaikutteisten valmisteiden maavaikutus jäi vajaaksi. Kuumassa rikkakasveihin myös muodostui suojaava vahapinta.

”Siksi jälkimmäisten rikkakasvitorjuntojen tehot saattoivat tänä vuonna jäädä rajallisiksi. Esimerkiksi jauhosavikkatehot jäivät paikoin toivotusta.”

Loppukesän kuumuus ja kuivuus kuitenkin piti lehtitaudit hyvin kurissa, eikä Ramulariaa ole juurikaan havaittu.

Kuuma ja kuiva jakso haastaa kasveja.

”Myös juurikkaan lehdet saattoivat äärimmäisessä kuivuudessa paikoin nuupahtaa paahtavimpaan päiväaikaan. Juurikas kuitenkin kestää kuivuutta hyvin. Sateiden tullessa se jatkaa kasvuaan ja satopotentiaalinsa täyttämistä siitä, mihin se aiemmin jäi”, Heinonen toteaa.

Ja muistuttaa, että sokerijuurikas on viime vuosina osoittanut merkittävän valttikorttinsa kestämällä hyvin erilaisia sään äärioloja.

Historiallisen suuri hinnankorotus ensi vuodelle

Heinonen uskoo, että jo heinäkuussa tehty toimialasopimus ja siihen kirjattu yli 10 euron hinnankorotus tonnilta ensi vuodelle lisää kiinnostusta juurikkaan viljelyyn. Peruslaatuisen juurikkaan hinta ensi vuonna on 42 euroa tonnilta.

”Yhtenä juurikkaan eduista on se, että koko sadon hinnan tietää jo etukäteen sopimusta tehdessään”, hän sanoo. ”Lisäksi on hyvä muistaa, että juurikkaalla on käytössä tilahintamalli, jossa tehdas maksaa puhtaan juurikkaan rahdin 160 kilometriin asti.”

Sopimushankinta ensi kesälle on jo alkanut. Heinonen sanoo, että nyt on hyvä aika hoitaa ensi vuoden sopimusasiat kuntoon. Kun viljelysuunnitelma on ajoissa selvillä, voi tulevaa juurikaslohkoa valmistella jo syystöiden yhteydessä.

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita