Kunnon tila
Videojuttu

Broilerituottaja keksi hikisen jekun –
Anne-Mari kaatoi bensaa liekkeihin…

Satakuntalainen broilerituottaja keksi vanhalle, kymmenen vuotta sitten käytöstä poistuneelle hallille uuden käyttötarkoituksen.

Katso oheiselta videolta tilavierailun kulku.

Hinnerjokilainen Lauri Kreula on toisen polven broilerituottaja. Sukupolvenvaihdoksesta on kulunut aikaa nyt kymmenkunta vuotta.

Sen myötä mies muutti Turusta takaisin Hinnerjoelle, joka on nykyään osa Euraa.

Kahden lapsen isänä hän on ollut tyytyväinen siihen, että Turku ja kaupunkielämä jäi taakse.

Turussa Lauri työskenteli personal trainerina ja hierojana.

Vaikka kuntosalihommat vaihtuivat kotiinpaluun myötä broilerihommiksi, intohimo liikunta-alaa kohtaan on säilynyt. Se myös näkyy pihapiirissä.

Lauri nimittäin muutti tilan vanhimman, 80-luvulla rakennetun broilerihallin kuntosaliksi vuonna 2018.

Halli ehti olla tyhjillään kahdeksan vuotta. Nyt siinä toimii liikunta- ja hyvinvointipalvelukeskus, jonka nimeksi valikoitu KunnonTila.

”Päätökseen vaikutti oma mielenkiinto treenamista kohtaan sekä halu saada tyhjillään oleva rakennus hyötykäyttöön. Kun rakensimme tilalle uuden hakelämpölaitoksen, sillä sai lämmitettyä myös tämän rakennuksen. Se toi mukanaan uusia mahdollisuuksia”, Lauri kertoo.

Hinnerjoella ei ollut lainkaan kuntosalia, mikä harmitti Lauria ja myös muita alueen yrittäjiä.

Lähimmät kuntosalit sijaitsivat Eurassa ja Laitilassa reilun parinkymmenen kilometrin päässä.

Lauri ryhtyi kuntosaliyrittäjäksi ihan tosissaan. Yhteistyön ansiosta palvelutarjonta on laajentunut.

”Nykyään meitä on täällä yhteensä kahdeksan yrittäjää tarjoamassa omia palveluitaan. Löytyy fysioterapiaa, hierontaa, jalkahoitoa, kuumakivihierontaa, jäsenkorjauksia, kasvohoitoa ja monenlaista ryhmäliikuntaa.”

Samojen seinien sisältä löytyy siis käytännössä kaikki, mitä treenaaja tarvitsee.

Asiakkaat voivat kulkea ovesta sisään omalla avainkortilla. Homma on toiminut hyvin, eikä kenenkään tarvitse päivystää palvelutiskillä koko päivää.

Lauri sanoo, että broilerhallin muuttaminen kuntosaliksi oli yllättävän iso ja aikaa vievä työmaa. Hän sai projektille Leader-rahoitusta, kokonaiskustannukset ylsivät 100 000 euron paikkeille.

40 vuotta broilereita

Kreulan tilan broilerit päätyvät kauppoihin Kariniemen paketeissa. Rauman teurastamo on reilun puolen tunnin ajomatkan päässä tilalta.

Tilan 30 000 lintua kasvavat 90-luvun lopulla rakennetussa hallissa tien toisella puolella.

Palkattua työvoimaa tilalla ei ole, mutta esimerkiksi lastauksen jälkeinen hallien pesu on ulkoistettu.

”Aika hyvin tässä hommassa pärjää omin voimin. Isä on apuna untuvikkojen kantamisessa ja muissa hommissa, joissa tarvitaan apukäsiä.”

Laurilla on siis johdettavana kaksi yritystä samassa pihapiirissä.

Yhteistä niillä on se, että molemmissa saa säännöllisesti hikoilla: kuntosalilla muutaman kerran viikossa ja broilerihallissa kerran parissa kuukaudessa, kun uudet untuvikot kannetaan kasvattamoihin, joiden lämpötila yltää 35 asteeseen.

”Maatilan sesonkiaikoina en vietä kuntosalilla aikaa juurikaan. Välillä käyn katsomassa, että paikat ovat siistissä kunnossa. Ja tottakai omat treenit teen, että pysyy kunto yllä”, Lauri sanoo.

Teksti: Samuli Juurakko
Kuvat ja video: Anne-Mari Tarkkio

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita