IMG_6187

Voiko nurmen sadontuottokykyä lisätä niittokorkeutta nostamalla?

Ilmatieteenlaitoksen tutkija Laura Heimsch näkee, että uudistavan viljelyn menetelmiä hyödyntämällä voi lisätä niin tuotannon kannattavuutta kuin ympäristön hyvinvointiakin.

IMG_4242

Haluatko lukea koko jutun? Tilaa AGRImedia!

Meillä on tarjolla hyödyllistä ammattiasiaa yrityksen kehittämisestä ja tuloksen tekemisestä.

Kommentit:

 1. Hei,
  mielenkiintoinen nurmitutkimus hyvine ohjeistuksineen. Itse olen jo useana vuonna toteuttanut apila/sinimaisnurmea maanparannukseen. Ollut nurmella 2-3 vuotta, lopetusvuonna syysrapsin kylvö. Olen nurmen kesantomurskaimella yleensä kaksi kertaa kesän aikana murskannut maahan. Niittokorkeus 10 cm.
  Kun nurmella voidaan lisätä maan hiilivarantoja, kysyisin tutkijalta, onko hiilen kertymisessä suuri ero
  a) nurmimassa jää kokonaan murskauksessa peltoon
  b) nurmi korjattaisiin 2-3 kertaa kesän aikana esim. säilörehuksi.

  t. Lasse Matikainen

  1. Hei,
   jos tarkastellaan vain pellon hiilitasetta, niin sadon vieminen pois pellolta vaikuttaa negatiivisesti hiilen kertymiseen, koska pois viedyn sadon määrä katsotaan hiilivirraksi, joka vähentää pellolla olevan hiilen määrää. Toisaalta taas, jos peltoa lannoitetaan orgaanisilla lannoitteilla, niin niiden mukana tulevan hiilen määrän katsotaan lisäävän pellon hiilivarastoa. Kaikilla toimenpiteillä on myös vaikutusta maa- ja kasvihengitykseen sekä kasvien yhteytykseen. Tässä voisi toki laajentaa tarkastelua koko maatilaan, jolloin taselaskelma muuttuu aika erilaiseksi.

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita