sumu

Tulossa tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateisempi kesä – tai sitten ei

Pitkän ajan sääennusteet povaavat viileän toukokuun jälkeen tavallista lämpimämpää ja vähäsateisempaa kesää. Meteorologit suhtautuvat kuitenkin ennusteeseen varauksella.

Ilmatieteen laitos julkaisee Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennustetta. Viimeisin on julkaistu 5.5.

Ennusteen mukaan ensimmäisellä ennusteviikolla koko maassa on tavanomaista viileämpää. Seuraavalla kahdella viikolla, eli nyt, maan itäosassa on hieman tavanomaista viileämpää. Viimeisellä viikolla ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Eli sää on tavanomaista.

ECMWF:n koko kesän ennuste sanoo, että kesä on Suomen eteläosassa 0,5-1,0 astetta ja maan keskiosissa sekä Lapissa 0-0,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan itä- ja pohjoisosiin ennustetaan 0-50 milliä tavanomaista vähemmän sateita.

Viihdettä vai faktaa?

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Henri Nyman sanoo, että pitkän ajan sääennusteet ovat enemmän viihdettä kuin faktaa.

”Kokemukseni mukaan ennusteet eivät tahdo toteutua. Jos ennustetaan, että kesä on yhden asteen keskimääräistä lämpimämpi, yksi kuukausi voi olla selvästi lämpimämpi, kaksi muuta tavanomaista viileämpiä.”

Nyman sanoo, että ennustetta täytyy osata lukea. Pitkän ajan tietokone-ennusteet eivät pyri ennustamaan säätilanteita, vaan antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta.

Koko kesän ennuste, samoin kuin kaikki vuodenaikaisennusteet lasketaan koko maailmaan. Niiden pääasiallinen käyttötarkoitus on kuitenkin tropiikin ilmiöiden, kuten El Niño – ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että El Niño – ja La Niña -ilmiöiden vaikutuksia lämpötilaan ja sademääriin voi ennakoida melko hyvällä tarkkuudella.

Suomessa sää vaihtelee luontaisesti paljon, joten pitkiä ennusteita ei voi luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä. Ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

”Suomen leveysasteilla kuukausi- ja vuodenaikaisennusteisiin tulee suhtautua varauksella. Parhaimmillaan kuukausiennusteen osuvuus on kahdella ensimmäisellä viikolla, mutta kausiennusteessa tämä onkin kinkkisempää: se niputtaa yhteen kolmen kuukauden lämpötila- ja sateisuuspoikkeamat eli yksittäisen kuukauden säätilaa ei valitettavasti voi päätellä.”

Tulossa ehkä pitkiä korkeapainejaksoja

Myös Foreca käyttää ECMWF:n vuodenaikaisennustetta. Mäntykannas sanoo, että kesä-elokuun kattava kausiennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää menoa Eurooppaan, ehkä jopa korkeapainevoittoista säätä.

”Nyt lämpöputki onkin jo alkamassa läntisessä Euroopassa. Suomessakin sään ennustetaan olevan tulevana kesänä hieman tavanomaista lämpimämpää, varsinkin eteläisessä Suomessa.”

Suomen edustalla Venäjän puolella on merkkejä tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta.

”Sen perusteella voi olettaa, että on hyvä todennäköisyys sille, että johonkin kohtaa kesää osuu pidempiä korkeapainejaksoja ja kenties hyvinkin kesäistä ja lämmintä.”

Sademäärien osalta kesä-elokuun ennuste näyttää keskimääräistä pienempiä lukemia Itä- ja Etelä-Suomeen. Maan länsipuoliskolla sademäärät olisivat lähellä tavanomaisia.

”Tämän ennusteen perusteella ei ole odotettavissa kylmää sadekesää”, Mäntykannas sanoo.

”Sademäärä näyttää ennusteessa jäävän vähän normaalia pienemmäksi, eli periaatteessa kuivuusputkia voisi eri puolilla Eurooppaa esiintyä.”

Muitakin sääennusteen tarjoajia löytyy, esimerkiksi AccuWeather. Se on amerikkalainen mediayhtiö, joka tarjoaa kaupallisia sääennusteita maailmanlaajuisesti. Sen nettisivuilta löytyy 4 000 tunnin ennuste. Myös se kertoo koleasta toukokuusta ja vähäsateisesta kesästä. Kesä-heinäkuulle ei esimerkiksi Vihtiin ole kovin montaa sadepäivää luvassa.

Mäntykannas sanoo, että Forecan käyttämän ECMWF:n kausiennusteen perusteella ei voi päätellä mitään yksittäisen paikkakunnan säästä.

”Suomessa sään ennustettavuus on keskimäärin 5-7 vuorokautta eteenpäin, joten kesä- ja heinäkuulle menevät päiväkohtaiset ennusteet tuskin ovat arvausta parempia tässä vaiheessa.”

Nähtäväksi jää.

Täältä voi lukea lisää Forecan kausiennusteesta ja täältä Ilmatieteen laitoksen ennusteesta.

Teksti : Saara Liespuu
Kuvat: Anu Jumppanen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita