IMG_9447

”ThermoSeed on ottanut paikkansa markkinoilla” – Lantmännen Agron siemenmyynnistä se kattaa yli 70 prosenttia

ThermoSeed-menetelmässä kylvösiemen käsitellään kuumalla höyryllä. Se tuhoaa siemenessä olevat taudinaiheuttajat ja nopeuttaa kasvuunlähtöä.

Heikki Alastalo. Kuva: Lantmännen Agro.

Ensimmäiset kylvöt suomalaisella ThermoSeed-siemenellä tehtiin keväällä 2022. Lantmännen Agron myyntipäällikkö Heikki Alastalo, kuinka yleistä höyrykäsitellyn siemenen käyttö on nyt?

”Meidän myynnistämme Thermoseedin osuus on noin 70-75 prosenttia. Enemmänkin menisi, mutta meillä on myös Hauholla siemenpakkaamo, jossa valmistamme kemiallisesti peitattua siementä.

ThermoSeedin kysyntä on ollut alusta asti todella hyvä ja ne viljelijät, jotka sitä jo ovat käyttäneet, haluavat sitä uudelleen.

ThermoSeed-käsiteltyä siementä tehdään ohrasta, kaurasta ja kevätvehnästä, ja niiden määrät menevät sen suhteen, miten paljon eri viljalajeja myydään suhteessa toisiinsa.”

Millaisia kokemuksia Suomesta on kertynyt?

”Olen itse kuullut ThermoSeedistä vain positiivista palautetta. Käyttäjäkokemukset ovat olleet positiiviset.

Usein nousee esille käyttäjäystävällisyys, kun vaatteet eivät likastu peittausaineesta ja eikä siemen pöllyä niin paljon.

Kuva: Lantmännen Agro.

Itsekin huomasin omalla tilallani, miten mukavaa siementä on käsitellä, kun ensimmäisenä vuotena minulla oli ThermoSeedillä käsitelty kevätvehnä Calisperoa ja peitattua Benny-kauraa. Kylvökoneen täyttö täyttövaunusta oli kevätvehnän kanssa melkoisesti mukavampaa.

Saavutettuihin satoihin ollaan myös oltu tyytyväisiä. ThermoSeed on ottanut paikkansa markkinoilla ja sille on selvää kysyntää. ThermoSeedin tulevaisuus tulee olemaan hyvä, sillä se ei ole riippuvainen kemiallisten aineiden hyväksymisestä. Sehän on maailman puhtainta siementä.”

Sopiiko höyrykäsittely viime kesän siemensadolle?

”ThermoSeed sopi oikein hyvin myös viime kesän sadolle. Monien erien itävyydet nousevat käsittelyllä merkittävästi, kun itävyyttä alentavat sienitaudit kuolevat.

Testaamme jokaisen siemenerän hyvin tarkasti ja jos havaitsemme siemenissä lentonokea, emme tee sille erälle ThermoSeed-käsittelyä. Tälle vuodelle kiristimme toleranssirajan nollaan. Siten ThermoSeed käsiteltyyn siemeneen voi aina luottaa.

Nokitautia sisältävät erät käsittelemme kemiallisella peittausaineella, mutta niitä ei ole muutaman vuoden aikana montaa ollut. Huomioitavaa on, että myös kemiallisesti käsitellyissä esiintyy joskus yksittäisiä nokitähkiä.”

Miten siemenkauppa ylipäänsä käy, vieläkö siementä on saatavilla?

”Monta lajiketta olemme myyneet jo loppuun, mutta siemeniä on vielä jäljellä. Huonoin saatavuus on ohrassa. Kaurassa ja kevätvehnässä saatavuus on hieman parempi.

Hyvin todennäköisesti kaikki on loppuunmyyty kylvöjen alkaessa.

Kysyntä oli syksyllä erittäin vilkasta, ja silloin myimme jo loppuun monta lajiketta.

Talvi oli totutusti rauhallisempi. Kauppa on vilkastui helmikuussa ja siementä on myyty enemmän mitä viime vuonna.

Auringon alkaessa lämmittää tulee yleensä vielä kysyntäpiikki, mutta tänä vuonna sitä auringonpaistetta ei kyllä kannata jäädä pidempään odottelemaan, ettei jää ilman.

Syysviljojen selviytyminen on myös yksi asia, joka saattaa lisätä kysyntää, jos syysviljapeltoja joudutaan kylvämään uusiksi.”

Teksti ja oraskuvat: Saara Liespuu

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita