Artikkelikuva rikkasäde1

Rikkakasvien torjuntaan sähkömagneettisella värähtelyllä – Sinustako tuotetestaaja?

Eri kasvilajien sähkönjohtokykyyn perustuva RikkaSäde tunnistaa esisäädetyn pääkasvin ja vioittaa rikkakasveja. AGRImedia etsii tulevalle kasvukaudelle FNT Oy:n laitteelle tuotetestaajia.

Rikkakasvien torjunnassa on avattu täysin uusi lehti, kun liminkalainen bioteknologiayritys FNT Oy julkaisi tällä viikolla yhteistyössä Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan kanssa RikkaSäde -laitteen.

Laitteen teho perustuu kahteen peräkkäiseen sädetysyksikköön, joista ensimmäinen skannaa kasvustoa kuin pienoiskoon laserkeilaus.

Kaikissa vettä sisältävissä elävissä kasveissa on tietty sähkönjohtokyky, joka vaihtelee kasvin kuitu- ja tärkkelyspitoisuuden mukaan.

Oulun yliopiston tuoreiden tutkimusten mukaan eri kasvilajien sähkönjohtokykyä voidaan eritellä hyvinkin tarkasti.

Säteilyteknologian ja laserkeilauksen huippuinnovaatio

RikkaSäteeseen kalibroidaan lohkon pääkasvi, jolloin laite määrittää näytteestä pääkasvin sähkönjohtokyvyn. Laite säteilee vain pääkasville sopivaa sähkömagneettista säteilyä vioittaen kaikkia muita kasveja.

Laitteen jälkimmäinen sädetysyksikkö saa ensimmäiseltä karttapohjan, jossa on yksittäisten kasvien sähkönjohtotiedot. Älykäs diagnostiikka tunnistaa kartalta tuhottavat kasvit ja sädettää niitä tarpeen mukaan.

Laite kiinnitetään kasvinsuojeluruiskun tapaan traktorin perään. Keskellä oleva ohjainyksikkö painaa noin 200 kg ja laitteessa on ylösnousevat puomit, jolla työleveydeksi saadaan viisi metriä.

Uusi sädetyslaite voi korvata kasvinsuojeluaineita, kuten glyfosaattia.

Tarvitseeko kuski lyijyliivin?

Sädetysyksiköt ovat reunustettu lyijyreunuksilla, jotta säteet eivät pääse vaakatasoa ylemmäs. Näin sädetysala on rajoitettu vain laitteen alle eikä aiheuta vaaraa ulkopuolisille.

Säteilyturvakeskuksen asiantuntija Ari-Pekka Rilli vakuuttaa, että laite on läpäissyt tarvittavat turvatestit, eikä kuskin tarvitse olla huolissaan.

”Olemme kuitenkin niin uuden teknologian ja läpimurron äärellä, että en voi kertoa enempää säteilyn taajuudesta. Tälläistä ei ole kuitenkaan nähty vielä missään ja tulokset ovat lupaavia”, Rilli hehkuttaa.

Taajuus on hänen mukaansa sellaista, että varoaikaa ei tarvita. Rikkakasvit vioittuvat välittömästi, eikä säteily jää kasviin, vaan kasvupiste tuhoutuu ja kasvi kuihtuu omia aikojaan pois.

Pääkasviksi voidaan valita vain yksi kasvi, joten seoskasvustojen ja aluskasvien käytössä laitetta ei voi vielä käyttää.

Viime kesän viljelykokeilla saatiin ylivoimaisen lupaavia tuloksia apilalla.

Sinustako tuotetestaaja?

Kasvuyritys FNT Oy (Fake News Technology) hakee nyt RikkaSäteelle tuotetestaajia tulevalle kasvukaudelle ja on ulkoistanut testaajien valinnan AGRImedialle.

Tuotetestaajaksi voit hakea kommentoimalla juttua AGRImedian nettisivuilla tai somessa, kertomalla mille kasville sinä laitetta kokeilisit! Valitsemme kaikkien kommentoineiden kesken testaajat, onnea matkaan!


Tämä juttu julkaistiin 1.4. eli aprillipäivänä.

Teksti ja kuvat : Liisa Hänninen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita