IMG_9469
Videojuttu

Nuori sikayrittäjä Katia Isoaho ajaa ruuantuotannon läpinäkyvyyttä

”Ei ole kyse siitä, etteikö sikoja kasvatettaisi samalla tavalla, olivat ovet auki tai kiinni, vaan tämä on päätös antaa yrityksensä kaikkien nähtäväksi ja arvioitavaksi”, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoo.

15-vuotiaana herännyt ajatus maatalousyrittäjyydestä konkretisoitui 2020, kun Katia Isoahon omaa sikalaa alettiin rakentaa. Siat saapuivat keväällä 2021 ja juhannusviikolla 2022 vietettiin yhteistyöyritysten kanssa järjestettyä avointen ovien päivää ja sikalan showroomin avajaisia.

Showroom on sisustettu kuin mikä tahansa uusi asunto, poikkeuksena ikkunan takaa avautuva näkymä sille kuuluisalle sikaosastolle. Showroomissa vierailijat pääsevät tutustumaan sikojen elämään ja yrittäjä haluaa lisätä ketjun läpinäkyvyyttä avoimella keskustelulla.

Keskikäytävällä menee liemiruokintalinja ja seinien vieressä tihkukastelulinja, joka helpottaa hoitajan puhdistustyötä. Se osoittaa sioille mihin kohtaan karsinaa tarpeet tulee tehdä ja ne voivat viilentää itseään.

Siat kasvatetaan antibioottivapaasti. Porsaille laitetaan korvamerkin tapainen vihreä nappi korvaan, joka kertoo, että eläin on elänyt ilman lääkintää. Jos eläin sairastuu, se lääkitään ja nappi poistetaan. Napin loppuun asti säilyttävien sikojen lihaan tulee pakkaamossa merkintä antibioottivapaa.

Ruokinnassa ei käytetä lainkaan soijaa. 93 prosenttia Isoahon sikojen rehusta perustuu lähellä tuotettuun viljaan. Atrian sikatuottajia on 235, joista 100 porsastuotantotiloja ja 135 lihasikatiloja.

Katso videolta yrittäjän mietteet avajaispäivänä:

Tilaa AGRImedian helposti tästä, ja pysyt kärryillä maatalouden ajankohtaisista ammattiasioista.

Kuvat ja teksti: Liisa Hänninen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita