kesän kannattavin kasvi2
Videojuttu

Kesän kannattavin kasvi 2020? Sato ratkaisee, ProAgrian Sari Peltonen vastaa

Sadossa ja laadussa onnistuminen ratkaisi kannattavuuden. Lajikkeen ja lohkon viljelyvarmuus kantavat yli äärevistä oloista, ProAgrian Sari Peltonen vastaa otsikon kysymykseen.

”Mikään viljelykasvi ei nyt erityisesti hinnalla erotu. Satokilot ja laatu määräävät, mikä on kannattavin kasvi”, Sari Peltonen sanoo.

Hän nostaakin esille viljelyvarmuuden: maan kunnon ja lajikkeen sopivuuden. Perusasiat ratkaisevat jälleen: maan vesitalous ja kasvukunto.

”Näyttää siltä, että alkukesän kuivuus on yksi äärevien sääilmiöiden mukana tullut ilmiö. Se pitää huomioida. Syyskylvöiset kasvit eivät niin paljoa kärsi siitä.”

Peltonen kehottaa miettimään muokkauskiertoa: osa pelloista voisi olla kynnetty, osa kevennetysti muokattu ja osa kasvipeitteisenä talven ajan.

”Tiedän toki, että taustalla voi olla ideologisiakin ajatuksia, kun pitäydytään tietyssä toimintatavassa. Pelätään, että jos tehdään toisin, se rikkoo maan ekosysteemiä. Mutta jos erilaiset muokkausmenetelmät sopivat kyseiselle lohkolle, muokkauskierrolla saisi vaihtoehtoja ja pystyisi säätelemään eri viljelytoimien aikaikkunaa.”

Kesän kannattavin kasvi -teemaan liittyen Peltonen muistuttaa eräästä perusasiasta: kannattavuuden laskemisesta. Ei voi tietää, jos ei oikeasti laske asioita auki.

”Laskeminen usein paljastaa paljon, kun huomioi kaikki kustannukset, myös kiinteät kustannukset. Jos löytyy poikkeuksellisen suuria kustannuseriä, pääsee miettimään, mitä niille voisi tehdä.”

Huomenna kysymykseen vastaa Lantmännen Agron Juho Urkko.

Juttusarjan kolmannessa osassa ääneen pääsee Lantmännen Agron Juho Urkko. Tästä pääset juttuun.

Teksti ja video: Saara Liespuu

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita