Puheenvuoro_OsmoAutio2

Kahta kättä heittäen tai sitten kättä pidempää mukahan

Töppäsin nuorena kossina useastikin. Parhaiten on jäänyt mieleen se aamu, kun 12-kesäisenä tallustin kello 8 pommiin nukkuneena Uiton kydölle salaojitustyömaalle. Isä oli siihen mennessä jo kaivanut tunnin verran pistolapiolla salaojaa ja kun sitten kyselin, että mitäs minä tekisin, isä katsoi minua ja sanoi: antaa sitten muuten poika olla viimeinen kerta, kun tulet työmaalle kahta kättä heittäen.

Niin, mitäpä sitä salaojitustyömaalla pelkästään kahdella kädellä saa aikaan. Siitä sitten nopeasti kotiin ja menomatkalla ankara mietintä päällä, mikä työkalu pitäisi kotoa mukaan ottaa. Kun en muuta keksinyt, otin kirveen.

Työmaalla sitten valinta punnittiin. Sattumoisin salaojatyömaan eteneminen oli tyssännyt, kun eteen oli tullut metrin syvyydessä ikiajat uinunut tukkipuu. Isällä oli kirves itselläänkin ja oli sillä jo tukkia körmyyttänyt, kun kirveen varsi olikin katkennut. Ja kuin taivaan lahjana minä satuin sitten paikalle ehjän kirveen kanssa. Harvoin on Aution poikaa kehuttu niin paljon kuin sinä päivänä.

Katsotaan nyt…

Yksi jos toinenkin on viime aikoina joutunut antamaan omalle pankilleen meriselityksiä, kun esillä on selkeä tarve hakea kausirahoitusta. Moni on rahoitusta saanutkin, mutta aika moni on jäänyt ilman ja aika monelle vastaukseksi  on annettu: katsotaan nyt…  

On selvää, että ei pankkiirikaan noin vain voi tilalle lisärahoituksia myöntää. Kyllä lainapäätöksen tueksi on oltava jotain kättä pidempää. Ei nyt sentään kirvestä, mutta jospa vaikka ajan tasalla oleva kirjanpidon tuloslaskelma, hyvin laadittu budjetti tai jopa tulosennuste kuluvalle ja seuraavalle vuodelle. Ja nämä kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

Sen tiedän ja vakuutan, että jos lähestyt pankinjohtajaa tilanteeseen liittyvillä, ajan tasalla olevilla talouden tulosteilla, olet jo vahvoilla. Etenkin, jos budjetti ja tulosennuste osoittavat, että lisärahoitus kyetään maksamaan pois seuraavan 12 kuukauden aikana sopivasti kuukausieriin jaoteltuna.

Mikäli pankinjohtaja edelleen tarjoaa vastaukseksi katsotaan, katsotaan -selitystä, on aika esittää selventävä kysymys: onko budjetissa jotain vikaa vai onko tulosennuste kenties pielessä? Jos tulosteet ovat ok ja edellytykset lisärahoituksella ovat olemassa, miksi lainapäätöstä pitäisi vielä pyörittää katsotaan, katsotaan -karusellissa?

Pankinjohtajankaan puheille ei kannata mennä kahta kättä heittäen

Liian monta kertaa pankinjohtajan juttusille lähdetään kahta kättä heittäen. Oletetaan, että kun minä kerran tunnen pankinjohtajan niin kyllähän pankinjohtajakin minut ja tilani asiat tuntee. Sattuu vain olemaan niin, että sinä ja tilasi olette yksi niistä sadoista tiloista, jotka on nakitettu juuri sinun pankinjohtajallesi.

Ei voida olettaa, että kaikki tilasi tiedot olisivat juuri sillä hetkellä pankinjohtajasi käyttömuistin etulohkossa. Ja tiedostojen kaiveluun ei oikein tahdo olla aikaa. Tällaisen käynnin jäljiltä saattaa mieleen tulla vanha sanonta: paska reissu, mutta tulipahan tehtyä.

On aivan selvää, että jatkossa jokaisen pankkineuvottelun perusevääksi on otettava mukaan tilan ajantasaiset tuotannon ja talouden lukemat.

Ja koska pankit vaativat aina lainoille myös vakuuksia, ei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos voisit esitellä pankinjohtajalle vielä oman tilasi teknisen omaisuusluettelon. Eli ajan tasalla olevat tiedot tilan kaikista omaisuuseristä. Käypien arvojen mukaan arvostettuna. Kyllä pankinjohtaja osaa siitä planketista muodostaa käsityksen, vieläkö tilalla on vakuuksia vapaana.

Lainojahan ei tosin vakuuksilla makseta, joten kyllä se tärkein dokumentti on aina tuloslaskelma, budjetti ja tulosennuste. Jos nämä eivät pankkia vakuuta, eikä lainaa irtoa, tilan asiat ovat olleet väärillä raiteilla jo useampia vuosia. Ja tästä ei hyvää seuraa.

Kirjoittaja on kokenut ”maatiaiskonsultti” sekä taloudenhallinnan työkaluja valmistavan WikliSoft Oy:n toimitusjohtaja.

Teksti: Osmo Autio

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita