O¦êljyhuolto4
Kuva L&T. Noudettavan öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen säilytyspaikan lähelle pitää päästä säiliöautolla.

Jäteöljyä päätyy paikkoihin, joihin se ei kuulu

Jäteöljy kuuluu kierrätykseen, eikä sitä pidä polttaa esimerkiksi hakelämmityskeskuksissa, varoittavat vakuutusyhtiön edustajat.

Maatiloilla voi syntyä vuosittain huomattavia määriä jäteöljyä, eikä sitä aina hävitetä asianmukaisesti.

”Valitettavasti jäteöljyä päätyy paikkoihin, joihin se ei kuulu. Oman kokemukseni mukaan tiloilla edelleen esimerkiksi poltetaan jäteöljyä hakelämmityskeskuksessa. Sitä ei missään nimessä pitäisi tehdä, vaikka se tuntuisi joskus helpoimmalta keinolta”, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvauspäällikkö Arto Laine kertoo.

Hakelämmityskeskuksia ei ole suunniteltu siihen, että niissä poltettaisiin öljyä.

”Takapalon vaara kasvaa tai öljyä voi tihkua esimerkiksi lattialle putkista. Joskus jopa takapalojärjestelmä on otettu pois käytöstä, mikä on jo itsessään paloturvallisuusriski.”

Jäteöljy tulisikin kerätä tiloilla huolellisesti kierrätystä varten.

Pidä eri öljylaadut erillään

Ympäristöministeriön kumppani valtakunnallisessa öljyjätteen keräyksessä on Lassila-Tikanoja Oyj, jolta voi tilata öljyjätteen noudot suoraan tai paikallisen jätehuollon toimijan kautta. Vähäiset määrät jäteöljyä voi toimittaa kotitalouksien lailla kunnan kierrätyspisteeseen.

L&T noutaa käytetyt, hyvälaatuiset jäteöljyt, joiden vesipitoisuus on alle 10 % veloituksetta ja ilman käsittelymaksuja, kun noudettava määrä on vähintään 2 000 kiloa. Noudettavan öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen säilytyspaikan lähelle pitää päästä säiliöautolla. Jätteen tulee olla pakattuna vähintään 200 litran pakkauksiin.

200 litran tynnyri soveltuu jäteöljyn keräämiseen ja tilapäiseen säilytykseen.

Käytetyt öljyt on mahdollista puhdistaa kierrätysprosessissa. Siinä öljyssä olevat epäpuhtaudet poistetaan tislaamalla ja erottelemalla. Näin käsiteltynä yli 90 prosenttia öljyjätteestä voi käyttää uudelleen. Kierrätysprosessin edellytyksenä on kuitenkin eri öljylaatujen pitäminen erillään:

  • mustat jäteöljyt eli moottoreista syntyneet jäteöljyt
  • kirkkaat jäteöljyt eli noettomat voiteluöljyt, kuten hydrauliikka-, vaihteisto-, kiertovoitelu-, kompressori-, voimansiirto-, turbiini- ja muuntajaöljyt
  • kasviöljyt (pienet esim. kotitalouden keittiössä syntyvät määrät voi imeyttää paperiin ja lajitella biojätteeseen)
Kuva L&T. Eri öljylaadut pidetään erillään. Mustia jäteöljyjä ovat moottoreista syntyneet jäteöljyt.

Öljysäiliöt kuntoon

Arto Laineen mukaan maatiloilla on viime aikoina kiinnitetty entistä enemmän huomiota öljyturvallisuuteen, mutta silti tapahtuu valitettavan paljon vahinkoja, joissa säiliö on alkanut vuotaa vanhuuttaan. 

”Jos öljyä pääsee vuotamaan säiliöstä siksi, että säiliö on huonokuntoinen ja hapertunut, vakuutus ei korvaa vahinkoa. Suurin vahinko aiheutuu maaperälle, ja maaperävahingon korvattavuus esine- tai vastuuvakuutuksesta on monesta asiasta kiinni. Ne ovat yleensä hyvin kalliita”, Laine muistuttaa.

Säiliön täyttöaukko ja tankkauspistooli kannattaa pitää lukittuina, LähiTapiolasta neuvotaan.

”Missään tapauksessa polttoainetta ei saa hamstrata vanhoihin öljytynnyreihin tai muihin astioihin, jotka eivät ole tätä varten suunniteltuja eivätkä laillisia polttoainevarastoja. Säiliö, joka on ollut pois käytöstä tai jonka kunnosta ei muuten ole tietoa, on vakava ympäristöriski”, LähiTapiolan johtava asiantuntija Sami Myyrä sanoo.

Öljyjätteen noudon voi tilata L&T:ltä numerosta 010 636 6031 tai osoitteesta oil@lassila-tikanoja.fi.

Kaikki jäteöljyn noutopalveluja tarjoavat yritykset https://ytpliitto.fi/jateoljyn-noutopalveluja-tarjoavat-yritykset/ .

Teksti ja kuvat: Anu Jumppanen

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita