vero_greenv2
Kuva: Verohallinto.

Hei maa- ja metsätalouden toimija! Viranomaisasioinnin sähköinen tunnistautuminen muuttuu 1.1.2021 – lue tästä, mitä sinun täytyy huomioida

Vanha Katso-tunnistautumispalvelu jää historiaan. Samalla katoavat vanhat valtuudet. Ne kannattaa hakea nyt uudestaan, jotta sähköinen viranomasiasiointi voi jatkua vanhaan malliin.

Monet maa- ja metsätalouden toimijat ovat käyttäneet sähköiseen viranomaisasiointiin Katso-tunnistautumispalvelua jo vuosikausien ajan.

Katso-palvelu on tunnistautumisen ja valtuuttamisen väline, joka poistuu käytöstä tämän vuoden lopussa.

Sähköinen viranomaisasiointi käsittää muun muassa veroasioinnin, Kelan, Tullin ja tulorekisterin.

Monet maa- ja metsätalouden toimijat ovat voineet antaa esimerkiksi tilitoimistolle tai metsänhoitoyhdistykselle valtuudet viranomaisasioinnin hoitamiseen. Katso-palvelu on yleinen tässä yhteydessä käytetty tunnistautumis- ja valtuuttamistapa.

Ensi vuoden alusta alkaen asiointi onnistuu vain Suomi.fi-tunnistautumispalvelun kautta. Muutos edellyttää toimenpiteitä useilta maa- ja metsätalouden toimijoilta.

Katso-valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti. Ne on haettava uudestaan, jotta sähköinen viranomaisasiointi on jatkossa mahdollista Suomi.fi:n kautta.

Verohallinto onkin huolissaan siitä, että moni toimija ei ole tehnyt asian eteen mitään.

Ylitarkastaja Juha Kartano kertoo, että monet maa- ja metsätalouden toimijat eivät ole ottaneet käyttöön Katso-tunnistautumisen lisäksi muuta tunnistautumisvälinettä.

Jos asia on näin, sähköiseen viranomaisasiointiin tulee katkos vuoden vaihteessa, kun Katso-palvelun käyttö loppuu.

”Kaikkien Katso-palvelun käyttäjien kannattaa hoitaa asia alta pois mahdollisimman pian”, Kartano ohjeistaa.

Jos henkilöllä on käytössään verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai henkilökortti, tunnistautuminen onnistuu jatkossa näillä välineillä. Jos tällaisia ei ole, jokin näistä kannattaa hankkia ennen vuodenvaihdetta.

Kartano kehottaa etenkin niitä tahoja, jotka ovat valtuutettuja hoitamaan maa- ja metsätalouden harjoittajien viranomaisasioita Katso-palvelun avulla, ottamaan asian heti puheeksi asiakkaansa kanssa.

”Esimerkiksi tilitoimistot tai metsänhoitoyhdistykset ovat usein asiakkaitaan paremmin selvillä näistä asioista. Nyt heidän kannattaa huolehtia siitä, että asiakas tiedostaa tämän Katso-palvelun loppumisen.”

Kaikkien Katso-palvelun käyttäjien kannattaa hoitaa asia alta pois mahdollisimman pian

Suurin osa Katsossa valtuuttaneista voi tehdä uudet valtuudet itsepalveluna.

”Itsepalveluna valtuuttaminen onnistuu, jos valtuuttanut yritys kuuluu kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin ja käytössä on henkilökohtainen tunniste eli pankkitunniste, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti.”

Jos näin ei ole, valtuuttaminen täytyy tehdä hakemuksen avulla. Sen voi tehdä digi- ja väestötietoviraston palvelussa.

Verohallinto varoittaa, että jos moni jättää asian hoitamisen viime tippaan, palvelu voi ruuhkautua. Tällöin asian hoitaminen hankaloituu.

Eli tiivistettynä:

Jos on valtuuttanut Katso-palvelussa, vanhat valtuudet eivät muutu Suomi.fi-valtuuksiksi vaan ne pitää uusia Suomi.fi-palvelussa.

Monet maa- ja metsätalouden harjoittajat käyttävät Katso-palvelua, eivätkä ole vielä tehneet asian eteen mitään.

Verohallinto on tästä asiasta hieman huolissaan. Vuoden lopussa palvelu voi ruuhkautua ja asian hoitaminen vaikeutua.

Miten valtuutan Suomi.fi:n avulla?

Verohallinnon verkkosivuilla on selkeä ohjeistus, miten täytyy toimia. Tässä kuitenkin pieni tiivistelmä:

Suomi.fi-valtuudet voi ottaa käyttöön joko itsepalveluna tai erillisellä hakemuksella.

Erillisen hakemuksen liitteeksi tarvitaan kopio passista tai henkilökortista sekä pyydetyt dokumentit. Nämä voi tarkistaa verohallinnon ja digi- ja väestöviraston sivuilta.

Itsepalvelu on mahdollista, jos yritys tai yhdistys kuuluu kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin ja nimenkirjoitusoikeutetulla henkilöllä on käytössään henkilökohtainen tunnisteväline.

Jos itsepalvelu ei onnistu, valtuudet on hankittava erillisellä hakemuksella.

Erillinen hakemus on mahdollista tehdä kolmella eri tavalla:

1: Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelussa

2: Postitse

3: Verotoimistossa

Eli ei muutakuin hoitamaan asia pois päiväjärjestyksestä.

Verohallinnon verkkosivuilla on selkeä ohjeistus Suomi.fi-palvelun käyttöönottoon. Asia kannattaa hoitaa pikimmiten pois alta.
Teksti: Samuli Juurakko

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita