5D9A2213-AFC6-4B70-8BD4-E09F5FD78062

Hallitus hyväksyi Suomen CAP-suunnitelman

Suomen CAP-suunnitelma on hiottu jiiriin ja seuraavaksi se jatkaa matkaansa EU:n komission silmien eteen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on Suomen CAP-esitykseen tyytyväinen. Hän muistuttaa, että EU-rahoituksen määrä kasvaa nykyiseen ohjelmakauteen nähden kuusi prosenttia, kun alunperin rahoitusta oli tarkoitus leikata 20 prosenttia.

”Tässä pitää antaa kiitos Euroopan unionin jäsenmaiden päämiehille ja meillä tietysti pääministeri Sanna Marinille, joka näissä kehysneuvotteluissa oli ratkaisevassa asemassa ja piti siellä hyvin Suomen maaseudun puolia”, Leppä sanoo.

Valmisteluissa kansallisia pääteemoja ovat olleet seuraavat:

  1. Aktiivinen ruuantuotanto
  2. Ympäristö- ja ilmastoviisas maatalous
  3. Uudistuva ja monipuolinen maaseutu

AGRImedia tutustui Suomen CAP-strategialuonnokseen alkukesästä. Kolmiosaisen juttusarjan ensimmäiseen osaan pääset käsiksi tästä (avautuu uuteen välilehteen).


Lausuntoja on kuultu

Kun kansallinen CAP-luonnos oli lausuntokierroksella, lausuntoja saatiin kaikkiaan 380 kappaletta, kertoo maa- ja metsätalousministeriön Minna-Mari Kaila.

Esitystä on lausuntojen pohjalta muutettu ja tarkennettu. Suuri osa muutoksista on yksityiskohtaisia täsmennyksiä.

”Esimerkiksi ehdollisuuden ehtoja on täsmennetty niin, että ne ovat selkeämpiä toteuttaa käytännössä”, Kaila kertoo.

Leppä puolestaan toteaa, että vaikka luonnoksessa todettiin toisin, lopullisessa ehdotuksessa luomusekatilat halutaan mahdollistaa. Eli esimerkiksi maatilan peltoviljely voi olla luomussa samalla, kun eläinten kasvatus on tavanomaista.

Suomen kansallista CAP-esitystä on valmisteltu vuodesta 2017. Uuden maatalouspolitiikan ohjelmakauden on määrä alkaa vuonna 2023.

Teksti ja kuvat: Samuli Juurakko

Vastaa

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita