Mainos
RAISIO Oyj. Kaurapelto, Kangasala. Mainoskuva. KUVA: RONI LEHTI.

Sopimuskausi 2024 ovella – oletko sinä valmis sitoutumaan?

Pellon kasvukunnon ylläpito ja uusien asioiden rohkea kokeilu ja opettelu ovat viljanviljelyn riskinhallintaa. Riskinhallintaa on myös sopimuskumppanin valinta ja viljelysopimusten teko. Raisiolta löytyy viisi sopimusmallia sopimustuotantoon. Kaudelle 2024 on tarjolla myös uusi sopimusmalli, VarastoPlus, jonka tavoitteena on tasoittaa viljan toimituksia tasaisesti koko satokauden aikana ja korvata viljelijöille viljan varastoinnista aiheutuvaa kustannusta.

Raision viime vuosien panostukset tuotekehitykseen ovat tuottaneet tulosta, ja uutuustuotteiden valikoima on kasvanut selvästi. Olemme laajentaneet Elovena®-tuotteiden tuotevalikoimaa kaurajuomista herkullisisiin vanukkaisiin, ja Härkis®-tuotteissa olemme laajentaneet Kauramurusta ja suikaleista valmisaterioihin.

Vehnämyllyn tuotanto menee pääsääntöisesti leipomoille leivontaan, mutta sielläkin leipävalikoiman kasvu edellyttää myös jauhojen toimittajalta osaamista ja ratkaisuja asiakkaiden haasteisiin. Uusi pastalinjamme mahdollistaa erilaisten pastojen ja makaronien valmistuksen tehokkaasti.

Panostukset tuotekehityksessä, myllyissä ja tuotteiden valmistuksessa perustuvat kotimaiselle viljalle; lähellä tuotetulle lounaissuomalaiselle vehnälle, kauralle, rukiille ja ohralle.

Viljaraaka-ainetta voi hankkia monin tavoin ja useista kanavista. Raisio kuitenkin keskittyy suorahankintaan viljelijöiltä ja yhteistyön kehittämiseen koko viljaketjussa. Toimintatapamme maailman myllerryksistä huolimatta pysyy ja toivottavasti myös vahvistuu.

Sopimuskauden 2024 sopimukset nyt framilla

Päivä pitenee, kevät etenee ja kevättöiden alkuun on reilu kuukausi. Viimeistään nyt on istahdettava suunnittelemaan tulevan kauden viljoille toimituspaikka. Kasvukausien vaihtelut ja markkinatilanteiden muutokset vaativat ennakointia ja suunnittelua, vaikkei kaikkia asioita voikaan ennustaa tai hallita.

Pitkällä tähtäimellä tuurilla seilaaminen ei tuota parasta lopputulosta. Viljelyn riskihallintaa ovat pellon kasvukunnon ylläpito ja uusien asioiden rohkea kokeilu ja opettelu. Talouden riskinhallintaa on valita sopimuskumppani ja tehdä viljelysopimukset. Raisio on vastaus näihin tarpeisiin.

Raision sopimussalkussa on viisi vaihtoehtoa

Sopimustuotanto vaatii suunnittelua ja ennakointia. Viljojen käyttäjänä arvioimme viljatarpeen tulevasta sadosta ja teemme sopimuksia tähän perustuen. Viljelijän kannattaa huomioida satovaihtelut sopimusmäärissä, ja vaikka kasvukauden olosuhteista johtuva laaturiski onkin enemmän ostajalla, niin myös laatunäkökulma kannattaa huomioida, kun määrät laittaa kiinni. Lajikkeella on väliä, vaikka Raisio ei lajiketta sopimusehdoissa määrittele. Lajikkeiden laatutuloksista voit lukea Raision verkkosivuilta.

Perussopimukset ovat markkinahintainen viljelysopimus ja kiinteähintainen sopimus. Nämä ovat tuttuja, mutta siitä huolimatta kannattaa tutustua sopimusehtoihin.

Erikoissopimuksia on kolme: KauraPlus-sopimus, Laatuvehnäsopimus ja VarastoPlus-sopimus. KauraPlus- ja Laatuvehnäsopimukset palkitsevat hyvästä laadusta ja VarastoPlus-sopimus korvaa osan varastointikustannuksista.

KauraPlus-sopimus on kauranviljelijälle suunnattu sopimusmalli. Jos tähtäät myllylaatuun ja sinulle sopii kauran toimitus sadonkorjuuajan jälkeen, niin KauraPlus-sopimus kannattaa ehdottomasti valita. KauraPlus-sopimusmalli on ollut käytössä muutaman vuoden ja on jo monen viljelijän käytössä.

KauraPlus-sopimuksessa suurimokauran hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 5 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun suurimokaura täyttää kaikki vastaanottovaatimukset ja on hehtolitrapainoltaan vähintään 58 kg ja jyväkoko (< 2 mm) on korkeintaan 4 %. Suurimokauraerät toimitetaan 1.10.2024-31.5.2025 välisenä aikana.

Laatuvehnäsopimus on kevätvehnän viljelijälle suunnattu sopimusmalli. Sopimuksen kautta haluamme kannustaa huippulaatuisen myllyvehnän tuotantoon.

Laatuvehnäsopimuksessa vehnän hinta muodostuu perushinnasta, laatuhinnoittelusta ja 15 euron/tonni sopimuspalkkiosta. Sopimuspalkkio maksetaan, kun vehnä täyttää kaikki kevätvehnän vastaanottovaatimukset ja valkuaispitoisuus on vähintään 15 %. Vehnäerät toimitetaan 1.10.2024-31.5.2025 välisenä aikana Raision myllylle.

Sopimuskaudelle 2024 uutena sopimusmallina on otettu käyttöön VarastoPlus-sopimus. Sopimuksen tavoitteena on tasoittaa viljan toimituksia tasaisesti koko satokauden aikana viljelijöiltä myllyille ja korvata viljelijälle varastoinnista aiheutuvaa kustannusta. VarastoPlus-sopimus tukee toimitusten hajauttamista pitkin talvikautta ja toisaalta sopii erinomaisesti viljelijöille, jotka keskittävät viljan toimittamisen kevätpuolelle. VarastoPlus-sopimukset tehdään viimeistään elokuussa 2024 ja samalla määritellään mille jaksolle toimitus ajoittuu. Hinnan kiinnitys on mahdollista syksyn jaksolle syyskuun alusta alkaen ja kevään jaksoille marraskuun alusta.

VarastoPlus-sopimuserille maksetaan sopimuspalkkiota nousevasti riippuen toimitushetkestä. Sopimuskausi on jaettu neljään kahden kuukauden toimitusjaksoon, marraskuun alusta kesäkuun loppuun. Sopimuspalkkio on syksyn toimitusjaksolta 3 €/tn. Palkkio nousee asteittain ja on kesän toimitusjaksolle 9 €/tn.

Raision sopimukset kätevästi Viljalaarissa

Viljalaarissa voit tehdä sopimukset silloin, kun itse haluat. Jos sinulla ei ole Viljalaarin tunnuksia tai muuten haluat keskustella vaihtoehdoista, niin toki voit ottaa yhteyttä suoraan viljanostajiin joko soittamalla tai postitse.

Tervetuloa Raision sopimusviljelijöiden laajaan joukkoon!

Mainos