Mainos
Priaxor Article03 – 2024 – 1280x720px (2)

Priaxor® uudistaa ohran tautitorjuntaa – oletko valmis?

Valmisteen poikkeuksellisen pitkä tautisuoja antaa option ohralla yhden ruiskutuksen taktiikkaan. Rikka- ja tautitorjunnan yhdistäminen tuo säästöä työaikaan ilman, että satopotentiaalista tai taloudellisesta tuloksesta yleensä joudutaan tinkimään

Yhden ruiskutuksen taktiikka on monilla tiloilla hyödyntämätön mahdollisuus säästää työaikaa, minimoida konekustannuksia ja samaan aikaan kuitenkin maksimoida ohran taloudellinen tulos sekä satopotentiaali.

”Monivuotisissa kokeissa aikaistettu tautitorjunta yhdistettynä myöhäistettyyn rikkakasvitorjuntaan ohran korrenkasvun alussa on tuottanut yhtäläisiä satotuloksia kuin perinteisesti suositeltu lippulehtivaiheen käsittely”, kertoo BASF:n Anni Kymäläinen.

Ruiskuta kerran ja säästä työaikaa muuhun

T1-vaiheen tautiaineruiskutus ei välttämättä ole aina paras mahdollinen ratkaisu, mutta sopii erityisesti tiloille, joilla käsiteltäviä hehtaareita on paljon, halutaan säästää työaikaa tai sitä kuluu runsaasti eläintuotantoon tai halutaan välttää myöhäisessä vaiheessa kapealla puomistolla ruiskutettaessa syntyvät tallaustappiot. 

”Erikseen tehty lippulehtiruiskutus jää helposti tekemättä, vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa. Ruiskutusajankohta osuu monesti kesän työhuippuun, jolloin tiloilla työllistävät säilörehun teko ja erikoiskasvien ruiskutukset”, toteaa Kymäläinen.

Yksi ruiskutus riittää, kun vaikutusaika on pitkä

Yhden ruiskutuksen taktiikan mahdollistaa BASF:n uudentyyppinen SDHI-sukupolven valmiste Priaxor, joka soveltuu kaikkien viljojen kasvitautien torjuntaan. Priaxorin sisältämä SDHI-tyyppinen Xemium® on äärimmäisen liikkuva ja pitkäkestoinen tehoaine, jonka ansiosta valmisteen suoja-aika on jopa 7-8 viikkoa (50 päivää).

Monen vuoden koetulokset ovat osoittaneet, että Priaxoria käytettäessä tautipaine pysyy kurissa pelkästään T1-vaiheen ruiskutuksella ohralla eikä erillistä lippulehtivaiheen ruiskutusta vaadita. On kuitenkin huomioitava, että käyttöannos on silloin vähintään 0,75 l/ha, kun lippulehtivaiheessa yleensä käytetään 0,5-0,6 l/ha, kertoo Kymäläinen.

Lisää stressinsietokykyä

Priaxor on yhdistelmä SDHI-aine Xemiumia ja pyraklostrobiinia käyttövalmiissa kannussa. Pyraklostrobiini on tehoaine, joka liikkuu kasvissa paikallisysteemisesti suojaten koko lehden. Se myös tehostaa kasvin typenottoa ja yhteyttämistä sekä pienentää kasvuoloista johtuvaa stressiä.

”Kasvi kestää abioottista stressiä, lyhytaikaista kuivuutta ja otsonikuormitusta paremmin. Lehdet pysyvät pidempään vihreinä haastavissakin olosuhteissa, eikä pakkotuleentumista tapahdu yhtä herkästi ja vanheneminen hidastuu. Lopputuloksena on suurempi sato ja parempilaatuista viljaa.”

Tehokas myös pienemmällä vesimäärällä (100 I/ha)

Priaxorin käytöstä on tehty Hauhon koetilalla useita vuosia kokeita käyttöajankohdan lisäksi myös eri vesimäärillä. Tulokset ovat kannustavia. Niistä voidaan havaita, että pienempi (100 l/ha) vesimäärä on tuottanut kilpailukykyisiä satoja, joskus jopa hieman parempia satotuloksia kuin ruiskutus 200 litralla lippulehtivaiheessa. 

”Havainnot ovat merkittäviä, sillä yleensä koetulokset kertovat valmisteiden tehoeroista vain, kun vettä käytetään 200 litraa hehtaarille. Osalla valmisteista tehon menetys on merkittävä, jos vesimäärä muuttuu.” 

Korrenkasvun alussa lehtipinta-alan ollessa vielä pieni, suurempi vesimäärä varmistaa tehokkaamman torjuntatuloksen, mutta Priaxorilla pienemmän vesimäärän käyttö on mahdollista sen sisältämän tehoaine Xemiumin ansiosta. Xemium on äärimmäisen liikkuva ja kulkeutuu tehokkaasti myös uusiin kasvinosiin.

”Vesimäärästä tinkimällä pystytään parantamaan kasvinsuojelun tehokkuutta, sillä siirtymiin ja säiliön täyttöön käytetty aika vähenee, polttoainekustannuksia unohtamatta.”

Käyttäjäystävällinen valinta

Priaxorin eduksi on yhden ruiskutuksen taktiikan sekä pienemmän vesimäärän lisäksi luettava myös joustavuus ruiskutuksen ajoituksen, annoksen ja tankkiseoksen suhteen. Priaxor on käyttövalmis seos ohralle, kauralle, rukiille sekä ruisvehnälle. Sen rekisteröinnin kattama käyttöajankohta on aina korrenkasvun alusta kukinnan loppuun. 

Priaxor tuo merkittävää joustoa ohran tautitorjuntaan. Valmisteella onnistuu yhden ruiskutuksen taktiikka, perinteinen lippulehtivaiheen ruiskutus sekä jaettu käsittely”, selittää Kymäläinen.

Vehnän pidemmän kasvuajan takia ruiskutusta Priaxorilla suositellaan tehtäväksi vehnälle tähkän esilletulovaiheessa. Näin suojataan vehnän sadonmuodostukselle tärkeät osat eli tähkä ja lippulehti. 

”Vehnällä Priaxoria tulee käyttää tankkiseoksena muun vaikutustavan omaavan valmisteen kanssa kuten Juventus tai valita Priaxor Power Pack , joka on optimoitu valmispakkaus vehnän tautien torjuntaan, huomauttaa Kymäläinen.

Mainos