ruiskuva2

Nyt on talvivakuutuksen aika – videolla vinkkejä hyvään ruissatoon

Lasse Matikaisella ruis on viime vuosina ollut kannattavin kasvi. Kannattavuus perustuu hyvään satoon ja hyvään sopimustuotantohintaan.

Rukiin kokonaissato jäi tänä syksynä 70 miljoonaan kiloon. Se ei riitä kattamaan 100 miljoonan kilon tarvetta, mutta viime syksyn 180 miljoonan kilon huippusato takaa sen, ettei kotimainen ruis lopu kesken leivonnan.

ProRukiin asiantuntijana toimiva Lasse Matikainen muistuttaa, että viljelysopimus on edellytys kannattavalle rukiin viljelylle.

Pelkällä sopimuksella ei toki pitkälle pötkitä. Videolla Matikainen antaa vinkkejä hyvän sadon saavuttamiseen. Juuri nyt on aika tehdä rukiille talvivakuutus, ruiskuttaa talvituhosienet.

”Se on ilman muuta järkevää ja kannattavaa. Jos on liian märkää, paripyörät on se, mikä turvaa”, Matikainen toteaa syysateen lotistessa pellolla. Ennustetut sademäärät ovat onneksi pieniä ja lähipäivinä sään pitäisi poutaantua.

Syyskasvit kestävät kevätkuivuutta

Matikainen keskittyy syyskasvien viljelyyn. Viimeisenä kolmena vuonna hänellä ei ole lainkaan ollut kevätviljoja. Nyt hänellä on ensi kesäksi kylvetty kuminaa, syysrapsia, ruista ja syysvehnää sekä apila-sinimailasnurmea.

”Se parantaa maan rakennetta ja multavuutta ja tietysti lisää hiilen sidontaa. Nurmen jälkeen pystyy myös hyvissä ajoin kylvämään vaikka syysrapsia.”

Ensi keväänä hän kylvää ainoastaan härkäpapua. Sen perään tulee sitten taas syysvehnä.

”Suomessa kaikkien kasvien satoon eniten negatiivisesti vaikuttava asia on kevätkuivuus. Siitä ei päästä mihinkään. Syyskylvöiset kasvit kärsivät siitä vähiten”, Matikainen sanoo.

Teksti ja video: Saara Liespuu

JOKO LUIT NÄMÄ?

Lisää artikkeleita